Vujačić: Dovešće Trampa u okvire u kojima su navikli

Pobeda Donalda Trampa šokirala je čitav svet, pa i same republikance, navodi u Kažiprstu B92 bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić.

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2016.

16:41

Vujačić: Dovešće Trampa u okvire u kojima su navikli

Kako kaže, Tramp će dobiti ekspertizu i tokom vladavine "ući u normalne tokove“.

"Neka od obećanja će biti zaboravljena, brzo će se krenuti sa paraleleom i kontinuitetom u politici. Njegov nedostatak iskustva je hendikep, nije bio na vodećim pozicijama ni u državi, ni u vojsci. Sada će malo ozbiljnije da ga dovedu u okvire u kojima su navikli da rade“, ističe Vujačić.

Prema njegovim rečima, „šta se dogodilo demokratama“ vrlo je komplikovano pitanje.

„Hilari u pojedinim državama nije odnela onoliko koliko je Obama uzeo. Izgubila je Pensilvaniju i pojedine koje su tradicionalno demokratske. Tu je bio preokret“, navodi Vujačić.

Ipak, on navodi da je problem i kontroverznost Klintonovih:

„Bilo je izmišljenih i realnih skandala, a kredibilitet Hilari bio je okrnjen svom tom pričom“.

I pored svega toga, Vujačić navodi da su republikanci došli na izbore da izgube, nisu očekivali pobedu.

„Sve prognoze su govorile da on nema šanse da dođe do 270 elektora. Ovo je bilo veliko iznenađenje i za ispitivače javnog menjenja, nije se dogodilo ovakvo iznenađenje od kako je Truman pobedio Djuija. Tada su već štampane novine sa naslovima da je Djui pobedio. Truman se posle slikao sa njima“, ističe Vujačić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je ranije tokom dana da je „Trampovom pobedom šokiran samo onaj ko je išao zatvorenih očiju“.

Vujačić kaže da Nikolić greši.

„Mi svi mislimo da smo mnogo važniji nego što jesmo. Suštinska politika za ceo region je - idite ka Briselu, a to je tako u Srbiji od 5. oktobra, budite faktor stabilnosti u regionu, ne budite problematični, budite stabilan i pouzdan partner i radite na regionalnoj saradnji.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: