Džonson: Novi Hladni rat? Ne, Rusija nije pretnja kao SSSR

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson kaže da nije "baš ispravno" govoriti o novom Hladnom ratu sa Rusijom jer Moskva nije tolika pretnja kao SSSR.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

12:11

Džonson: Novi Hladni rat? Ne, Rusija nije pretnja kao SSSR
Foto: GettyImages

"Rusija radi mnogo, mnogo strašnih stvari, ali ne mislim da može da se poredi sa Sovjetskim Savezom koga se sećam iz detinjstva. Ne mislim da ona predstavlja toliku pretnju po stabilnost sveta kao što je prestavljao nekadašnji Sovjetski savez," rekao je Džonson parlamentarnom odboru, prenosi Rojters.

On je rekao da je u redu da se razmotri vojno angažovanje Britanije u sirijskom sukobu ali da bi bilo koja akcija morala da bude u okviru koalicije sa SAD i da verovatno ne bi bila kratkoročna.

"Mislim da je ispravno da sada ponovo razmotrimo vojne opcije. Ali moramo realno da sagledamo kako te stvari funkcionišu i šta može da da se uradi," rekao je Džonson.

Prema njegovom mišljenju ne može se uraditi ništa bez koalicije i bez Amerikanaca.

"Još smo daleko od toga ali to ne znači da se ne vode razgovori o tome" napomenuo je on i dodao da Britanija ima i opciju intenziviranja sankcija protiv ključnih igrača "režima" Bašara al Asada.

Džonson je pre nekoliko dana izjavio da svi "raspoloživi dokazi" ukazuju na to da je Rusija odgovorna za bombardovanje humanitarnog konvoja u Siriji i da Rusija rizikuje da postane izolovana država zbog postupaka u Siriji.

Džonson ipak nije najavio nove mere protiv vlasti u Moskvi, navodeći da je ostaje nada da će Rusija uraditi pravu stvar i da će ponovo uspostaviti prekid vatre u Siriji.

Osim toga, ubrzo je pozvao građane na proteste ispred ruske ambasade u Londonu zbog rata u Siriji.

Potom je stigla i reakcija iz Rusije - predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je izjava Borisa Džonsona izazvali su osećanje stida u ruskom spoljnopolitičkom resoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

20 h

Podeli: