"Ne sankcijama Rusiji, ne želimo povratak u začarani krug"

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero izjavio je u Rimu da ne podržava momentalno uvođenje sankcija Rusiji i Iranu, glavnim saveznicima sirijskog režima.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

21:45

Getty Images

"Naš prioritet nije povratak u začarani krug sankcija", rekao je Ero na konferenciji za novinare posle sastanka sa kolegama iz Italije i Nemačke, Paolom Đentilonijem i Frank-Valterom Štajnmajerom.

Ocenivši situaciju u Siriji kao "nedopustivu" i "dramatičnu", Ero je naveo da se sirijska kriza ne može rešiti vojnim sredstvima i da je obnavljanje mirovnih pregovora "jedini izlaz" iz petogodišnjeg rata.

On je ocenio da je najvažnije održati primirje i momentalno prekinuti bombardovanje Alepa.

Sa druge strane, Đentiloni je kazao da "Zapad neće prestati da u to ubeđuje i Rusiju."

"Bili smo potpuno sigurni da će Moskva pozitivno uticati na svoje saveznike, ali sada moramo da se pomirimo s činjenicom da se to nije dogodilo", rekao je on.

Đentiloni je dodao da sirijski predsednik Bašar el Asad želi da uništi pobunjenički deo Alepa kako bi ga osvojio, što je, kako je rekao, "neprihvatljivo".

Rusija i SAD zvanično su 3. oktobra obustavile bilateralni dijalog o Siriji, ali su danas najavile da će u subotu i nedelju biti održana dva međunarodna sastanka o toj temi, u Lozani i Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: