"Klix": Politički vrh Srbije reaguje na izjave marginalaca

Bivši komandant Armije RBiH Sefer Halilović izazvao je lavinu reakcija indirektno najavljujući rat ako u RS bude održan referendum, piše Klix.ba.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2016.

13:35

Screenshot

Portal navodi da, uprkos činjenici da Halilović nema jak politički uticaj u BiH, na njegovu izjavu oštro su reagovale vlasti iz Srbije, dodatno dramatizujući situaciju.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro su reagovali na izjavu bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine o referendumu u RS.

Zaoštravanje odnosa dočekano je s negodovanjem kod građana BiH i Srbije s obzirom na to da ni jedni, a ni drugi ne vide nikakvu budućnost u ratnohuškačkim izjavama političara, piše sarajevski portal.

Analitičari iz BiH smatraju da su vlasti iz Srbije preterano reagovale na izjavu Sefera Halilovića s obzirom na njegov slabi uticaj na zvanične politike u BiH.

Podsećajući da Halilović vodi stranku (BPS) koja ima jednog poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, politički analitičar Adnan Huskić pita da li su reakcije iz Srbije preterane.

"U Skupštini Srbije je 14 poslanika SRS na čelu s Vojislavom Šešljem. I dok Šešelj ne prestaje da daje izjave u kojima zaziva nove ratove, a na koje niko normalan više ne reaguje, na Seferove reaguju Dačić i Vučić, svekoliki portali i medijske kuće. Da nije malo preterana ova reakcija?", pita se Huskić.

BPS Sefera Halilovića na proteklim izborima je osvojila jedan mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH i to onaj kompenzacijski koji je dodeljen Zaimu Backoviću.

Sam Sefer Halilović neuspešno se kandidovao za bošnjačkog člana Predsedništva BiH osvojivši tek 8,8 posto glasova i zauzevši petu poziciju na listi od deset kandidata.

Mediji i politička javnost u Srbiji izjave Sefera Halilovića u kojima govori o ratu, a bilo ih je i u vreme pred izbore 2014. godine, ni izbliza nisu koristili kao sada, ističe Klix.ba.

Politički analitičar Enver Kazaz uopšte nije želeo da komentariše pretnje Sefera Halilovića i odgovor srpskih vlasti na njih ističući kako su "to sve gluposti".

Profesor studija bezbednosti na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Izet Beridan je kazao da bilo kakve ratne pretnje nisu osnovane i utemeljene.

On je rekao da odgovori Vlade Srbije na izjave Sefera Halilovića predstavljaju isključivo dramatizovanje situacije. Beridan smatra i da održavanje referenduma u Republici Srpskoj jeste pretnja miru, ali ne u kontekstu bilo kakvih oružanih sukoba.

"Vlada Srbije dramatizuje situaciju zbog unutrašnjih prilika i stavlja se u poziciju zaštitnika RS-a više nego što je to neophodno", rekao je Beridan.

Što se tiče mogućnosti oružanih sukoba, Beridan ističe kako u zapadnom Balkanu definitivno dugo neće biti sukoba i ratova jer su potrošene ratne energije.

"Ovo su postratne politike koje pokušavaju ostvariti određene interese koji nisu ostvareni u ratnim uslovima. Sve strane na određeni način dramatizuju situaciju", kazao je Beridan.

On smatra da se Srbija davanjem prećutne podrške održavanju referenduma u RS meša u unutrašnje stvari BiH.

Posebno ističe da je uveren kako strane obaveštajne i vojne službe nemaju informacije o pretnjama miru u smislu oružanih sukoba i rata u BiH jer ne postoji osnov za takvo nešto.

"Treba imati na umu da su na ovim prostorima u toku predizborne kampanje. Srbija je tek završila izbore i stabilizuje vladu, a u BiH se ove godine održavaju lokalni izbori. Miloradu Dodiku je bio potreban ovaj referendum i jedinstvo u Narodnoj skupštinu RS prvenstveno zbog interesa njegove stranke", smatra Beridan.

Kako kaže, bilo bi dobro kada bi Srbija ostavila Dodika po strani jer je pružanje podrške na određeni način otupilo oštricu opozicije u entitetu.

"Sefer Halilović nema legitimitet da govori u ime bošnjačkog naroda. Ima nešto malo legitimiteta preko svoje stranke. Govoriti za koliko bi neko dobio rat mislim da nije potrebno", rekao je Beridan.

Smatra kako treba staviti do znanja da tek u slučaju pokušaja otcepljenja RS neće proći bez oružanog sukoba.

"Praviti pretpostavke od 10 ili 15 dana jeste na neki način iritiranje javnosti s one strane Drine, ali i na svakoj strani", zaključio je Beridan.

Podsetimo, general i načelnik ratnog štaba Armije BiH Sefer Halilović zapretio je nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da je mir osnovni prioritet za Srbiju i da Republika Srpska neće nestati.

Na ovu izjavu reagovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je rekao da te reči predstavljaju najveću pretnju miru i stabilnosti u regionu. Dačić je naveo da Halilović nije samo bivši ratni muslimanski komandant, već je on nezvanični portparol Bakira Izetbegovića. Opširnije u posebnoj vesti.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su najnovije pretnje Srbima u RS, koje je uputio ratni komandant Armije BiH Sefer Halilović, još jedna u nizu ratnohuškačkih izjava propalog generala. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: