Neispravni rentgen aparat povredio dete - ko je odgovoran?

Tokom nedelje u Institutu za majku i dete, zbog neispravnog rentgen aparata prilikom snimanja povređeno je dete.

Izvor: B92

Nedelja, 18.09.2016.

19:27

Neispravni rentgen aparat povredio dete - ko je odgovoran?

Istraživali smo, čiji je ovo propust, lekara ili dotrajale opreme i zašto se umesto novih na ovom institutu još uvek koriste dotrajali i pokvareni aparati.

U pismu koje je sredinom nedelje stiglo na naš mejl se navodi da je u institutu za majku i dete, jedan deo pokretnog rentgen aparata prilikom snimanja otpao i povredio dete.

"Na mobilnom radiološkom aparatu se polomila kočnica koja reguliše položaj radiološke cevi, pa je cev pala na bebu koja je u tom trenutku snimana.
Beba, srećom, nije povređena. Roditelji deteta su bili prisutni kad se ovaj incident desio, pa su digli dževu i pretili tužbom, a kao posledica frke koju su podigli u Institutu je odluka da se po hitnom postupku kupe dva nova mobilna radiološka aparata", navedeno je u pismu.

U insitututu za majku i dete su nam potvrdili da je do incidenta zaista došlo, da je beba tom prilikom povređena, ali na sreću nije bilo ozbiljnijih posledica.

Incident se dogodio na odeljenju kardiohiruške intenzivne nege, kada je pre snimanja deteta pokretnim rentgen aparatom došlo do popustanja jedne od dve kočnice.

Aparati na kojima se trenutno radi, već su stari i dotrajali. Nabavka je u proceduri pa bi Insitut za majku i dete uskoro trebalo da dobije dva nova analogna pokretna rentgen aparata.

Opširnije u videoprilogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: