Demanti DZ Irig: Lekar postupao po pravilima struke

Dom zdravlja Irig demantuje navode da je zbog "nesmotrenosti lekara" beživotno telo mladića iz Jaska bilo na ulici 5h pre nego što je prebačeno na obdukciju.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

13:07

Demanti DZ Irig: Lekar postupao po pravilima struke
Foto: Thinkstock

"Dežurna ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja Irig nije načinila nikakav propust niti je svojom nesmotrenošću dozvolila tu situaciju", navodi se u demantiju.

Kako se ističe, dežurni lekar Nebojša Acin je prilikom izlaska na lice mesta zatekao beživotno telo Aleksandra Davidovića te je odmah sa ostatkom ekipe hitne pomoći započeo reanimaciju u trajanju od 45 minuta, nakon čijeg je neuspešnog sprovođenja konstatovano da je smrt nastupila u 4h u nedelju 21. avgusta.

"U skladu sa članom 220. stav 1. tačka 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, imajući u vidu da lekar nije mogao utvrditi uzrok smrti na osnovu raspoloživih medicinskih činjenica, o tome je obavestio nadležnu jedinicu ministarstva unutrašnjih poslova, u ovom slučaju PS Irig, nakon čega je kontaktiran nadležni tužilac Sofija Vitomirović radi dobijanja naloga za vršenje obdukcije.

S obzirom da pomenuti tužilac nije smatrao da je smrt nastupila kao neposredna ili posredna posledica krivičnog dela odbio je da izda nalog za vršenje obdukcije pozivajući se na činjenicu da na telu nema vidljivih povreda, te da je smrt nastupila prirodnim putem, as ve to izjavljeno je putem telefonskog razgovora sa pripadnicima PS iz Iriga, dakle bez uvida u stvarno stanje na licu mesta.

Kako je u skladu sa članom 222. stav 2. tačka 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dr Nebojša Acin određen za utvrđivanje uzroka smrti od strane nadležnog organa opštine (mrtvozornik), lekar je bio nadležan da zahteva vršenje obdukcije i u skladu sa pravilima struke odbio je da potpiše potvrdu o smrti dok se nisu stekli uslovi da se beživotno telo nesrećnog mladića prebaci u Institut za sudsku medicinu KCV. Stojimo na stanovištu da je dr Nebojša Acin postupio isključivo po pravilima struke s obzirom da je obdukcija jedini pouzdani način da se utvrdi poreklo i uzrok smrti, naročito imajući u vidu da je reč o licu koje je umrlo u osamnaestoj godini života i samim tim izaziva sumnju u to da je reč o prirodnoj smrti", navodi se u demantiju.

Kako se dodaje, s obzirom na to da u ovakvom slučaju troškove obdukcije snosi opština bilo je neophodno ispoštovati sve administrativne procedure što je dovelo do otežanog dobijanja neophodnih dozvola za vršenje obdukcije u nedelju u tri časa ujutru i samim tim premeštanje leša u Institut za sudsku medicinu KCV.

"Napred pomenuto svakako isključuje postojanje nesavesnosti i nestručnosti lekara Doma zdravlja Irig o čemu su mediji tendenciozno izvestili", navodi se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: