"HR nema snage sama, opasno ako se još neko pridruži"

Hrvatska nema snagu da blokira Srbiju ni nekoliko meseci, a kamoli decenijama kako najavljuju pojedinci, kaže profesor FPN u Zagrebu Dejan Jović.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2016.

17:14

Foto: B92

Kako je rekao u Kažiprstu, opasnost po evropski put Srbije ipak bi mogla da predstavlja situacija u kojoj bi se Hrvatskoj pridružilo još zemalja.

"Hrvatsku je prvo blokirala Britanija, ali joj se niko nije pridružio. Sloveniju je blokirala samo Hrvatska, a sada je ključ za Srbiju da se Hrvatskoj niko ne pridruži", kaže Jović.

Kako je naveo, razlog za blokiranje može biti bilo koja tema, pa čak i situacija u kojoj ne postoji konkretan razlog.

"Tako nešto je teško održati, ali je moguće po važećim pravilima Evropske unije, koje zahtevaju saglasnost svih članica. Ne mislim da je to dugoročno održivo, ako je zemlja koja blokira jedina strana, ali ako se stvori atmosfera u kojoj više zemalja ne želi proširenje, onda će oni tolerisati tu zemlju, makar ona nemala razlog", kaže Jović.

Kao primer, navodi blokadu Makedonije koju već godinama održava Grčka.

"Tu nije ključ samo ono što Grčka želi, već postoje i druge zemlje koje imaju rezerve ka proširenju na Makedoniju", kaže Jović.

Profesor zagrebačkog fakulteta je istakao da se Hrvatska precenila i da je opasno da zemlje loše procene koliko zaista moći imaju.

"Onda se dešava ono što se desilo Sloveniji protiv Hrvatske, kao i Hrvatskoj dva puta u odnosu na Srbiju, a to je ponižavajuće povlačenje", kaže Jović.

Gost Kažiprst ističe da pristupanje Evropskoj uniji nosi frustracije i da je to normalno za zemlje kandidate. Takođe, kaže da se na političkoj sceni Hrvatske na pozicijama pojavilo nekoliko onih sa desne margine, koji tako "leče lične frustracije".

"Postoji mnogo razloga za blokiranje, važno je reći da proces nosi frustracije i da se zemlja kandidat tokom procesa u pojedinim trenucima oseća frustrirano, pa čak i poniženo. Tako se osećala Hrvatska, a tako će se osećati ili se već oseća i Srbija. To nije postupak pregovora, već prihvatanja i nudi se 'uzmi ili ostavi' princip", kaže Jović.

Jović navodi da bi se i "Srbija verovatno ponašala isto kao i Hrvatska".

"To je priroda političkog procesa, svaka zemlja želi moć, da iskoristi tu moć i da ostvari neke svoje interese", rekao je Jović.

Profesor je naveo da smatra da Evropska unija pravi veliku grešku u svojoj politici proišrenja i odugovlačenjem.

"Ona bi morala da se širi gde može, kada može, a ovde sada postoji raspoloženje za to. Balkan trenutno nije nikakav problem, ni bezbednosni, ni ekonomski. Pogrešna je bila i politika puštati jednu po jednu zemlju, umesto da su grupisane. Ovako je moguće da ona koja bude prva primljena, odmah blokira sledeću", kaže Jović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: