Sreda, 20.07.2016.

17:14

"HR nema snage sama, opasno ako se još neko pridruži"

Hrvatska nema snagu da blokira Srbiju ni nekoliko meseci, a kamoli decenijama kako najavljuju pojedinci, kaže profesor FPN u Zagrebu Dejan Jović.

Izvor: B92

"HR nema snage sama, opasno ako se još neko pridruži" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Bucko razmisljam

pre 7 godina

"HR nema snage sama, opasno ako se još neko pridruži"

Beograd -- Hrvatska nema snagu da blokira Srbiju ni nekoliko meseci, a kamoli decenijama kako najavljuju pojedinci, kaže profesor FPN u Zagrebu Dejan Jović.

Kako je rekao u Kažiprstu, opasnost po evropski put Srbije ipak bi mogla da predstavlja situacija u kojoj bi se Hrvatskoj pridružilo još zemalja.

Za druge zemlje ne mogu da garantujem ali POUZDANO ZNAM da ce se SRBIJA prva "pridružiti Hrvatskoj" kako bi kao i do sada "SAMU SEBE BLOKIRALA" na tom "svom jevropskom putu" !

redneck

pre 7 godina

Strasno, Srbija nas je izdala , u tom pogledu , dok se bar ne razresi ko je naredio rusenje Vukovara, Hrv. neka stavi zabranu na pregovore Srbije i EU, mnogi Srbi u Hr. to podrzavaju, ja takodje.(Srbin iz Hr, 20. jul 2016 17:42)Zaboravili ste da su vas,zajedno sa Hrvatima i Slovencima,Srbijanci oslobodili iz kandži Austrougarske.Da je Srbija,kao pobednica nakon Prvog svetskog rata uložila svoju državnost,nezavisnost i slobodu u stvaranju SHS-a,da bi Srbi zapadno od Drine bili sa maticom.Vekovnu borbu za oslobođenje od Turaka,koja se merila milionima stradalih i pobeda u Prvom svetskom ratu,plaćena sa 1,2miliona žrtava je cena,koju smo platili da bi vi živeli u slobodi.Streljanje 100 za jednoga je bio zakon,koji su nacisti doneli na teritoriji okupirane Srbije i nema veze sa genocidom počinjenim u NDH.

Djordje NS

pre 7 godina

Evo počinjem drugu nedelju boravka u Sloveniji i prema onome što mogu ovde videti ako je ovo minimum standarda za ulazak u EU onda se nameće jednostavan zaključak da mi ući nećemo jo? najmanje 20 godina. A o kulturi i nivou pona?anja neću ni tro?iti reči. Jako smo mi daleko od svega ovoga.

From South

pre 7 godina

Doticni Jovic sam sebi skace u usta, pa kaze da svaka sljedeca zemlja moze blokirati onu koja bi nakon nje trebala uci u EU. A prije toga kaze da Hrvatska nema snage da blokira Srbiju na njenom putu ka EU. Ako Hrvatska nema snage blokirati Srbiju, kako ce ona Srbija imati snage blokirati BiH ili Makedoniju, ili obratno ? I zasto je bila greska ( a to Jovic nije direktno rekao, mada je mislio ) sta je Hrvatska usla u EU, bez da je cekala Srbiju da i ona ispuni kriterije ka EU ? Jovic mi djeluje skroz neracionalan, jer covjek kao da nezna situaciju u Srbiji i njen odnos prema Kosovu. Kao da nezna slozenost situacije u BiH. Dakle, po njemu bi trebalo primiti sve zemlje s jugoistoka Europe, samo zato sta u istima postoji volja za prosirenjem. Strava. Na koncu, nas je SLO blokirala nepune dvije godine, a ne dva mjeseca. On je ovdje nastupio s pozicije srbofila, sta je legitimno s njegove strane, ali za jednog profesora, jako nerealna analiza, kao da se zadovoljio s tim da gostuje na B92. Meni je od hrvatskih zahtjeva prema Srbiji, najvazniji onaj o zastiti nac. manjina i zastupljenosti Hrvata u Skupstini Srbije. Ako Srbi u HR imaju 3. mogu i Hrvati u Srbiji 1. zastupnika imati garantirano. Onda dolazi pitanje nestalih, a ovo o ' univerzalnoj jurisdikciji ' mi nije toliko bitno. Hrvatska svakako nece sprijeciti Srbiju ka EU, i to joj ne smije biti prioritet, ali taj put ce biti jako dugacak za Srbiju, i moguce je da sljedece prosirenje opet bude skupno. Vrlo vjerojatno oko 2025 +.

Nikki

pre 7 godina

Evo građani Srbije će se rado udružiti sa Hrvatskom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (prc milojka, 20. jul 2016 17:43

Zato sto ste mnogo pametni. Uhh da mi je mozak vas koji zelite u srednji vek, da odmorim malo. Vasa logika, ja nisam imao nikakav zivot, ratovi, sankcije, nemoj slucajno moja deca da zive bolje. Ako kroz istoriju niste naucili da mi nismo sposobni da sami organizujemo drzavu onda ne znam... Evropa tj zapad za mene nema alternativu, a sad sa ili bez srbije bas me briga ja cu svakako tamo vi ostanite u mraku i onda krivite politicare i ostale za vase neuspehe.

dovla

pre 7 godina

Ne razumem zasto se uopste diskutuje o nekakvoj blokadi od strane Hrvatske kad NIKO u EU ni ne razmislja o prosirenju (osim komesara za prosirenja - po sluzbenoj duznosti). Srbija je blokirana i to nema veze sa Hrvatskom. Otvaranje nekakvih poglavlja je nebitno, to su tehnikalije, politicka volja ne postoji.

Goran

pre 7 godina

@(Srbin iz Hr, 20. jul 2016 17:42)

Jasno, crno na bijelo. Od raznih kapetana lisica, dragana, vukova, arkana i ostale gamadi Srbi nisu mogli zivjeti ka kamoli Hrvati. Srbija se otima za Nikolu Teslu ali se gadi Srba iz Hrvatske. Sve te patriJotske jedinice su nanijele zla srpskom narodu koliko i hrvatske jedinice. Ko se sjeca Boska Bozanica, potpredsjednika Vlade koji danas ima stomatoloske ordinacije po BG a u Krajini je vedrio i oblacio sa Marticima slicnim njemu. Neka imena sam napisao malim slovima, iz postovanja.

Aj objavite ovo pls

pre 7 godina

Pa zbog tog vašeg stava, vi Hrvati nikada nećete biti dostojan narod za nas Srbe. Pokaži se kakav si kad neko drugi zavisi od tebe, a ne obrnuto.

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 7 godina

Загреб ме јако разочарао.........слабо им подметање ноге, а и лондон такође

poniženje

pre 7 godina

Gosp. Jović zaboravlja da je "ponižavajuće povlačenje" Slovenije u odnosu na Hrvatsku rezultiralo arbitražom o Piranskom zaljevu po uvjetima Slovenije kao i nacionalnim slovenskim referendumom o priključenu Hrvatske Uniji, koji je mogao i drugačije završiti. Svemu tome treba dodati i za Hrvatsku tri "izgubljene" godine. Pa tko je onda na kraju ponižen?

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Naravno da ce se Hrvatskoj "neko" pridruziti, a prvi taj "neko" bice Poljska i Litvanija.

Pitam se, pitam, kakav to zajednicki imenitelj povezuje sve tri drzavice.

yappy ns

pre 7 godina

A ima li HR snage da nas pomogne, podrzi, ohrabri na EU putu?! Strasno je koliko smo svi zajedno postali losi ljudi i koliko nas je propaganda i sa zapada i sa istoka i iz Vatikana i Moskve uspela razdvojiti, posvadjati, zakrvitiiiiii Tuga...a bili smo Unika pre Unije... eeee Jugo moja tugo

Dragan BL

pre 7 godina

Pogrešna je bila i politika puštati jednu po jednu zemlju, umesto da su grupisane. Ovako je moguće da ona koja bude prva primljena, odmah blokira sledeću", kaže Jović.
Gospodine Jovic, niste u pravu. Sta to treba da znaci? Da li bi bilo u redu da ako je Hrvatska zavrsila pregovore sa EU 2012-13 da ona treba da bude u cekaonici kad ce jednog dana Srbija da se upristoji pa da zapocme svoju pricu koju ce eventualno da zavrsi 2025. Ovo zato kazem jer da je situacija obrnuta, zasto bi Srbija trebala da ceka na jednu neurednu i neozbiljnu drzavu da se upristoji pa da udu "coporativno". Priznat ce te da tu gresite. EU je primenila princip "regate" da se najbolji nagraduju, prihvataju u EU i onda sledeca drezava preuzima "palicu" a to je sada Crna Gora. Kada ona ude u EU tada ce tu "stafetnu palicu" vode EU integrisanja preuzeti Srbija i tako redom. Da, ovde ima puno problema ali svakako je bolji pristup da citavi narodi decenijama cekaju dok se drugi urazume pa da krenu u EU. Da li to znaci da bi mi dozvolili da kad Srbija zavrsi pregovore 2025 treba da cekamo na Kosovo jos nekih 10 godina? Sigurno da ne. Zato gospodine Jovicu nemojte da predajete floskule kad sami u njih ne verujete. Sve drzave regiona su jako razlicite od ekonomije, drustva i politicke kulture tako da bi ulaskom u EU "coporativno" u stvari bile kaznjene! Osim toga svako nek se bori za sebe u svojoj kuci a posle da trazi sinergije i saveze, ali dok se ne desi nemojte nam nametati "balkanski" coporativni metod!

miki

pre 7 godina

Nas kompletna EU treba da blokira zato sto nam je pravosudje korumpirano,sudski procesi predugi i sto sudije i tuzioce biraju po politickoj liniji a ne da bi Hrvatska na nama lecila svoje frustracije...na zalost danasnja EU je do te mere licemerna da ce zmuriti na jedno oko na sve ove tradicionalne srpske boljke dokle god se nasi vlastodrsci drze njihovih geopolitickih interesa.

loki

pre 7 godina

Nitko niti ne računa na Srbiju u EU minimalno još 10-tak godina.

Ruku na srce, Srbija je puno drugačija zemlja od sviju koje su sada u EU.

Jedino je najsličnija Bugarskoj i malo Rumunjskoj, ali samo po organiziranoj religiji i broju romske populacije i po ničem više, jer su i BG i ROM naprednije.

Od zemalja bivše Austro-ugarske se razlikuje pogotovo.

S druge strane, Slovenija je uspješno SAMA blokirala Hrvatsku i popustila je tek kada su potpisani sporazumi vezano za granicu u Ljubljansku banku.

Srbin iz Hr

pre 7 godina

Ovako, kao Srbin i kao covek zelim da znam ko je naredio rusenje mog rodnog Vukovara. Ko je naredio rusenje krajeva bivse Krajine, gde su podsecam ziveli iskljucivo Srbi. Avioni JNA rusili su Vukovar , Knin itd. Do danas ne da nema placanja odstete , vec ni izvinjenja a posebno u Beogradu u 20 god. ignorisu Srbe iz Hrvatske. Mislim da je do danas Srbija kaznjena zbog ponasanja prema Srbima u Hrvatskoj kojima je avionima rusila gradove i slala "strucnjake za belu tehniku " , Srbija uvelike umanjena ni danas nije pronasla svoj mir. Ono sto je strasno je prica nasih dedova da je i za holokaust u NDH delimicno kriv Beograd, za svaku akciju i prkos mocnijem nemackom i hrv okupatoru u Sremu, ceh su platili Srbi u Jasenovcu. Do danas nas Beograd zove izdajnicima i austrougarima, dok je 1995. Morina po nalogu Milosevica naredila zatvaranje granica da ne udju Krajisnici, a po svedocenju mnogih, u Bg i Vojvodini nisu dali da srpska deca iz Hrv idu sa domacima u razred, pa su deca iz Krajine/ Hrv. isle u zasebne razrede. Strasno, Srbija nas je izdala , u tom pogledu , dok se bar ne razresi ko je naredio rusenje Vukovara, Hrv. neka stavi zabranu na pregovore Srbije i EU, mnogi Srbi u Hr. to podrzavaju, ja takodje.

miki

pre 7 godina

Nas kompletna EU treba da blokira zato sto nam je pravosudje korumpirano,sudski procesi predugi i sto sudije i tuzioce biraju po politickoj liniji a ne da bi Hrvatska na nama lecila svoje frustracije...na zalost danasnja EU je do te mere licemerna da ce zmuriti na jedno oko na sve ove tradicionalne srpske boljke dokle god se nasi vlastodrsci drze njihovih geopolitickih interesa.

Srbin iz Hr

pre 7 godina

Ovako, kao Srbin i kao covek zelim da znam ko je naredio rusenje mog rodnog Vukovara. Ko je naredio rusenje krajeva bivse Krajine, gde su podsecam ziveli iskljucivo Srbi. Avioni JNA rusili su Vukovar , Knin itd. Do danas ne da nema placanja odstete , vec ni izvinjenja a posebno u Beogradu u 20 god. ignorisu Srbe iz Hrvatske. Mislim da je do danas Srbija kaznjena zbog ponasanja prema Srbima u Hrvatskoj kojima je avionima rusila gradove i slala "strucnjake za belu tehniku " , Srbija uvelike umanjena ni danas nije pronasla svoj mir. Ono sto je strasno je prica nasih dedova da je i za holokaust u NDH delimicno kriv Beograd, za svaku akciju i prkos mocnijem nemackom i hrv okupatoru u Sremu, ceh su platili Srbi u Jasenovcu. Do danas nas Beograd zove izdajnicima i austrougarima, dok je 1995. Morina po nalogu Milosevica naredila zatvaranje granica da ne udju Krajisnici, a po svedocenju mnogih, u Bg i Vojvodini nisu dali da srpska deca iz Hrv idu sa domacima u razred, pa su deca iz Krajine/ Hrv. isle u zasebne razrede. Strasno, Srbija nas je izdala , u tom pogledu , dok se bar ne razresi ko je naredio rusenje Vukovara, Hrv. neka stavi zabranu na pregovore Srbije i EU, mnogi Srbi u Hr. to podrzavaju, ja takodje.

dovla

pre 7 godina

Ne razumem zasto se uopste diskutuje o nekakvoj blokadi od strane Hrvatske kad NIKO u EU ni ne razmislja o prosirenju (osim komesara za prosirenja - po sluzbenoj duznosti). Srbija je blokirana i to nema veze sa Hrvatskom. Otvaranje nekakvih poglavlja je nebitno, to su tehnikalije, politicka volja ne postoji.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Naravno da ce se Hrvatskoj "neko" pridruziti, a prvi taj "neko" bice Poljska i Litvanija.

Pitam se, pitam, kakav to zajednicki imenitelj povezuje sve tri drzavice.

Djordje NS

pre 7 godina

Evo počinjem drugu nedelju boravka u Sloveniji i prema onome što mogu ovde videti ako je ovo minimum standarda za ulazak u EU onda se nameće jednostavan zaključak da mi ući nećemo jo? najmanje 20 godina. A o kulturi i nivou pona?anja neću ni tro?iti reči. Jako smo mi daleko od svega ovoga.

poniženje

pre 7 godina

Gosp. Jović zaboravlja da je "ponižavajuće povlačenje" Slovenije u odnosu na Hrvatsku rezultiralo arbitražom o Piranskom zaljevu po uvjetima Slovenije kao i nacionalnim slovenskim referendumom o priključenu Hrvatske Uniji, koji je mogao i drugačije završiti. Svemu tome treba dodati i za Hrvatsku tri "izgubljene" godine. Pa tko je onda na kraju ponižen?

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 7 godina

Загреб ме јако разочарао.........слабо им подметање ноге, а и лондон такође

yappy ns

pre 7 godina

A ima li HR snage da nas pomogne, podrzi, ohrabri na EU putu?! Strasno je koliko smo svi zajedno postali losi ljudi i koliko nas je propaganda i sa zapada i sa istoka i iz Vatikana i Moskve uspela razdvojiti, posvadjati, zakrvitiiiiii Tuga...a bili smo Unika pre Unije... eeee Jugo moja tugo

Goran

pre 7 godina

@(Srbin iz Hr, 20. jul 2016 17:42)

Jasno, crno na bijelo. Od raznih kapetana lisica, dragana, vukova, arkana i ostale gamadi Srbi nisu mogli zivjeti ka kamoli Hrvati. Srbija se otima za Nikolu Teslu ali se gadi Srba iz Hrvatske. Sve te patriJotske jedinice su nanijele zla srpskom narodu koliko i hrvatske jedinice. Ko se sjeca Boska Bozanica, potpredsjednika Vlade koji danas ima stomatoloske ordinacije po BG a u Krajini je vedrio i oblacio sa Marticima slicnim njemu. Neka imena sam napisao malim slovima, iz postovanja.

loki

pre 7 godina

Nitko niti ne računa na Srbiju u EU minimalno još 10-tak godina.

Ruku na srce, Srbija je puno drugačija zemlja od sviju koje su sada u EU.

Jedino je najsličnija Bugarskoj i malo Rumunjskoj, ali samo po organiziranoj religiji i broju romske populacije i po ničem više, jer su i BG i ROM naprednije.

Od zemalja bivše Austro-ugarske se razlikuje pogotovo.

S druge strane, Slovenija je uspješno SAMA blokirala Hrvatsku i popustila je tek kada su potpisani sporazumi vezano za granicu u Ljubljansku banku.

Aj objavite ovo pls

pre 7 godina

Pa zbog tog vašeg stava, vi Hrvati nikada nećete biti dostojan narod za nas Srbe. Pokaži se kakav si kad neko drugi zavisi od tebe, a ne obrnuto.

redneck

pre 7 godina

Strasno, Srbija nas je izdala , u tom pogledu , dok se bar ne razresi ko je naredio rusenje Vukovara, Hrv. neka stavi zabranu na pregovore Srbije i EU, mnogi Srbi u Hr. to podrzavaju, ja takodje.(Srbin iz Hr, 20. jul 2016 17:42)Zaboravili ste da su vas,zajedno sa Hrvatima i Slovencima,Srbijanci oslobodili iz kandži Austrougarske.Da je Srbija,kao pobednica nakon Prvog svetskog rata uložila svoju državnost,nezavisnost i slobodu u stvaranju SHS-a,da bi Srbi zapadno od Drine bili sa maticom.Vekovnu borbu za oslobođenje od Turaka,koja se merila milionima stradalih i pobeda u Prvom svetskom ratu,plaćena sa 1,2miliona žrtava je cena,koju smo platili da bi vi živeli u slobodi.Streljanje 100 za jednoga je bio zakon,koji su nacisti doneli na teritoriji okupirane Srbije i nema veze sa genocidom počinjenim u NDH.

Dragan BL

pre 7 godina

Pogrešna je bila i politika puštati jednu po jednu zemlju, umesto da su grupisane. Ovako je moguće da ona koja bude prva primljena, odmah blokira sledeću", kaže Jović.
Gospodine Jovic, niste u pravu. Sta to treba da znaci? Da li bi bilo u redu da ako je Hrvatska zavrsila pregovore sa EU 2012-13 da ona treba da bude u cekaonici kad ce jednog dana Srbija da se upristoji pa da zapocme svoju pricu koju ce eventualno da zavrsi 2025. Ovo zato kazem jer da je situacija obrnuta, zasto bi Srbija trebala da ceka na jednu neurednu i neozbiljnu drzavu da se upristoji pa da udu "coporativno". Priznat ce te da tu gresite. EU je primenila princip "regate" da se najbolji nagraduju, prihvataju u EU i onda sledeca drezava preuzima "palicu" a to je sada Crna Gora. Kada ona ude u EU tada ce tu "stafetnu palicu" vode EU integrisanja preuzeti Srbija i tako redom. Da, ovde ima puno problema ali svakako je bolji pristup da citavi narodi decenijama cekaju dok se drugi urazume pa da krenu u EU. Da li to znaci da bi mi dozvolili da kad Srbija zavrsi pregovore 2025 treba da cekamo na Kosovo jos nekih 10 godina? Sigurno da ne. Zato gospodine Jovicu nemojte da predajete floskule kad sami u njih ne verujete. Sve drzave regiona su jako razlicite od ekonomije, drustva i politicke kulture tako da bi ulaskom u EU "coporativno" u stvari bile kaznjene! Osim toga svako nek se bori za sebe u svojoj kuci a posle da trazi sinergije i saveze, ali dok se ne desi nemojte nam nametati "balkanski" coporativni metod!

Nikki

pre 7 godina

Evo građani Srbije će se rado udružiti sa Hrvatskom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (prc milojka, 20. jul 2016 17:43

Zato sto ste mnogo pametni. Uhh da mi je mozak vas koji zelite u srednji vek, da odmorim malo. Vasa logika, ja nisam imao nikakav zivot, ratovi, sankcije, nemoj slucajno moja deca da zive bolje. Ako kroz istoriju niste naucili da mi nismo sposobni da sami organizujemo drzavu onda ne znam... Evropa tj zapad za mene nema alternativu, a sad sa ili bez srbije bas me briga ja cu svakako tamo vi ostanite u mraku i onda krivite politicare i ostale za vase neuspehe.

From South

pre 7 godina

Doticni Jovic sam sebi skace u usta, pa kaze da svaka sljedeca zemlja moze blokirati onu koja bi nakon nje trebala uci u EU. A prije toga kaze da Hrvatska nema snage da blokira Srbiju na njenom putu ka EU. Ako Hrvatska nema snage blokirati Srbiju, kako ce ona Srbija imati snage blokirati BiH ili Makedoniju, ili obratno ? I zasto je bila greska ( a to Jovic nije direktno rekao, mada je mislio ) sta je Hrvatska usla u EU, bez da je cekala Srbiju da i ona ispuni kriterije ka EU ? Jovic mi djeluje skroz neracionalan, jer covjek kao da nezna situaciju u Srbiji i njen odnos prema Kosovu. Kao da nezna slozenost situacije u BiH. Dakle, po njemu bi trebalo primiti sve zemlje s jugoistoka Europe, samo zato sta u istima postoji volja za prosirenjem. Strava. Na koncu, nas je SLO blokirala nepune dvije godine, a ne dva mjeseca. On je ovdje nastupio s pozicije srbofila, sta je legitimno s njegove strane, ali za jednog profesora, jako nerealna analiza, kao da se zadovoljio s tim da gostuje na B92. Meni je od hrvatskih zahtjeva prema Srbiji, najvazniji onaj o zastiti nac. manjina i zastupljenosti Hrvata u Skupstini Srbije. Ako Srbi u HR imaju 3. mogu i Hrvati u Srbiji 1. zastupnika imati garantirano. Onda dolazi pitanje nestalih, a ovo o ' univerzalnoj jurisdikciji ' mi nije toliko bitno. Hrvatska svakako nece sprijeciti Srbiju ka EU, i to joj ne smije biti prioritet, ali taj put ce biti jako dugacak za Srbiju, i moguce je da sljedece prosirenje opet bude skupno. Vrlo vjerojatno oko 2025 +.

Bucko razmisljam

pre 7 godina

"HR nema snage sama, opasno ako se još neko pridruži"

Beograd -- Hrvatska nema snagu da blokira Srbiju ni nekoliko meseci, a kamoli decenijama kako najavljuju pojedinci, kaže profesor FPN u Zagrebu Dejan Jović.

Kako je rekao u Kažiprstu, opasnost po evropski put Srbije ipak bi mogla da predstavlja situacija u kojoj bi se Hrvatskoj pridružilo još zemalja.

Za druge zemlje ne mogu da garantujem ali POUZDANO ZNAM da ce se SRBIJA prva "pridružiti Hrvatskoj" kako bi kao i do sada "SAMU SEBE BLOKIRALA" na tom "svom jevropskom putu" !

Srbin iz Hr

pre 7 godina

Ovako, kao Srbin i kao covek zelim da znam ko je naredio rusenje mog rodnog Vukovara. Ko je naredio rusenje krajeva bivse Krajine, gde su podsecam ziveli iskljucivo Srbi. Avioni JNA rusili su Vukovar , Knin itd. Do danas ne da nema placanja odstete , vec ni izvinjenja a posebno u Beogradu u 20 god. ignorisu Srbe iz Hrvatske. Mislim da je do danas Srbija kaznjena zbog ponasanja prema Srbima u Hrvatskoj kojima je avionima rusila gradove i slala "strucnjake za belu tehniku " , Srbija uvelike umanjena ni danas nije pronasla svoj mir. Ono sto je strasno je prica nasih dedova da je i za holokaust u NDH delimicno kriv Beograd, za svaku akciju i prkos mocnijem nemackom i hrv okupatoru u Sremu, ceh su platili Srbi u Jasenovcu. Do danas nas Beograd zove izdajnicima i austrougarima, dok je 1995. Morina po nalogu Milosevica naredila zatvaranje granica da ne udju Krajisnici, a po svedocenju mnogih, u Bg i Vojvodini nisu dali da srpska deca iz Hrv idu sa domacima u razred, pa su deca iz Krajine/ Hrv. isle u zasebne razrede. Strasno, Srbija nas je izdala , u tom pogledu , dok se bar ne razresi ko je naredio rusenje Vukovara, Hrv. neka stavi zabranu na pregovore Srbije i EU, mnogi Srbi u Hr. to podrzavaju, ja takodje.

loki

pre 7 godina

Nitko niti ne računa na Srbiju u EU minimalno još 10-tak godina.

Ruku na srce, Srbija je puno drugačija zemlja od sviju koje su sada u EU.

Jedino je najsličnija Bugarskoj i malo Rumunjskoj, ali samo po organiziranoj religiji i broju romske populacije i po ničem više, jer su i BG i ROM naprednije.

Od zemalja bivše Austro-ugarske se razlikuje pogotovo.

S druge strane, Slovenija je uspješno SAMA blokirala Hrvatsku i popustila je tek kada su potpisani sporazumi vezano za granicu u Ljubljansku banku.

Nikki

pre 7 godina

Evo građani Srbije će se rado udružiti sa Hrvatskom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (prc milojka, 20. jul 2016 17:43

Zato sto ste mnogo pametni. Uhh da mi je mozak vas koji zelite u srednji vek, da odmorim malo. Vasa logika, ja nisam imao nikakav zivot, ratovi, sankcije, nemoj slucajno moja deca da zive bolje. Ako kroz istoriju niste naucili da mi nismo sposobni da sami organizujemo drzavu onda ne znam... Evropa tj zapad za mene nema alternativu, a sad sa ili bez srbije bas me briga ja cu svakako tamo vi ostanite u mraku i onda krivite politicare i ostale za vase neuspehe.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Naravno da ce se Hrvatskoj "neko" pridruziti, a prvi taj "neko" bice Poljska i Litvanija.

Pitam se, pitam, kakav to zajednicki imenitelj povezuje sve tri drzavice.

Goran

pre 7 godina

@(Srbin iz Hr, 20. jul 2016 17:42)

Jasno, crno na bijelo. Od raznih kapetana lisica, dragana, vukova, arkana i ostale gamadi Srbi nisu mogli zivjeti ka kamoli Hrvati. Srbija se otima za Nikolu Teslu ali se gadi Srba iz Hrvatske. Sve te patriJotske jedinice su nanijele zla srpskom narodu koliko i hrvatske jedinice. Ko se sjeca Boska Bozanica, potpredsjednika Vlade koji danas ima stomatoloske ordinacije po BG a u Krajini je vedrio i oblacio sa Marticima slicnim njemu. Neka imena sam napisao malim slovima, iz postovanja.

Aj objavite ovo pls

pre 7 godina

Pa zbog tog vašeg stava, vi Hrvati nikada nećete biti dostojan narod za nas Srbe. Pokaži se kakav si kad neko drugi zavisi od tebe, a ne obrnuto.

Dragan BL

pre 7 godina

Pogrešna je bila i politika puštati jednu po jednu zemlju, umesto da su grupisane. Ovako je moguće da ona koja bude prva primljena, odmah blokira sledeću", kaže Jović.
Gospodine Jovic, niste u pravu. Sta to treba da znaci? Da li bi bilo u redu da ako je Hrvatska zavrsila pregovore sa EU 2012-13 da ona treba da bude u cekaonici kad ce jednog dana Srbija da se upristoji pa da zapocme svoju pricu koju ce eventualno da zavrsi 2025. Ovo zato kazem jer da je situacija obrnuta, zasto bi Srbija trebala da ceka na jednu neurednu i neozbiljnu drzavu da se upristoji pa da udu "coporativno". Priznat ce te da tu gresite. EU je primenila princip "regate" da se najbolji nagraduju, prihvataju u EU i onda sledeca drezava preuzima "palicu" a to je sada Crna Gora. Kada ona ude u EU tada ce tu "stafetnu palicu" vode EU integrisanja preuzeti Srbija i tako redom. Da, ovde ima puno problema ali svakako je bolji pristup da citavi narodi decenijama cekaju dok se drugi urazume pa da krenu u EU. Da li to znaci da bi mi dozvolili da kad Srbija zavrsi pregovore 2025 treba da cekamo na Kosovo jos nekih 10 godina? Sigurno da ne. Zato gospodine Jovicu nemojte da predajete floskule kad sami u njih ne verujete. Sve drzave regiona su jako razlicite od ekonomije, drustva i politicke kulture tako da bi ulaskom u EU "coporativno" u stvari bile kaznjene! Osim toga svako nek se bori za sebe u svojoj kuci a posle da trazi sinergije i saveze, ali dok se ne desi nemojte nam nametati "balkanski" coporativni metod!

From South

pre 7 godina

Doticni Jovic sam sebi skace u usta, pa kaze da svaka sljedeca zemlja moze blokirati onu koja bi nakon nje trebala uci u EU. A prije toga kaze da Hrvatska nema snage da blokira Srbiju na njenom putu ka EU. Ako Hrvatska nema snage blokirati Srbiju, kako ce ona Srbija imati snage blokirati BiH ili Makedoniju, ili obratno ? I zasto je bila greska ( a to Jovic nije direktno rekao, mada je mislio ) sta je Hrvatska usla u EU, bez da je cekala Srbiju da i ona ispuni kriterije ka EU ? Jovic mi djeluje skroz neracionalan, jer covjek kao da nezna situaciju u Srbiji i njen odnos prema Kosovu. Kao da nezna slozenost situacije u BiH. Dakle, po njemu bi trebalo primiti sve zemlje s jugoistoka Europe, samo zato sta u istima postoji volja za prosirenjem. Strava. Na koncu, nas je SLO blokirala nepune dvije godine, a ne dva mjeseca. On je ovdje nastupio s pozicije srbofila, sta je legitimno s njegove strane, ali za jednog profesora, jako nerealna analiza, kao da se zadovoljio s tim da gostuje na B92. Meni je od hrvatskih zahtjeva prema Srbiji, najvazniji onaj o zastiti nac. manjina i zastupljenosti Hrvata u Skupstini Srbije. Ako Srbi u HR imaju 3. mogu i Hrvati u Srbiji 1. zastupnika imati garantirano. Onda dolazi pitanje nestalih, a ovo o ' univerzalnoj jurisdikciji ' mi nije toliko bitno. Hrvatska svakako nece sprijeciti Srbiju ka EU, i to joj ne smije biti prioritet, ali taj put ce biti jako dugacak za Srbiju, i moguce je da sljedece prosirenje opet bude skupno. Vrlo vjerojatno oko 2025 +.

yappy ns

pre 7 godina

A ima li HR snage da nas pomogne, podrzi, ohrabri na EU putu?! Strasno je koliko smo svi zajedno postali losi ljudi i koliko nas je propaganda i sa zapada i sa istoka i iz Vatikana i Moskve uspela razdvojiti, posvadjati, zakrvitiiiiii Tuga...a bili smo Unika pre Unije... eeee Jugo moja tugo

redneck

pre 7 godina

Strasno, Srbija nas je izdala , u tom pogledu , dok se bar ne razresi ko je naredio rusenje Vukovara, Hrv. neka stavi zabranu na pregovore Srbije i EU, mnogi Srbi u Hr. to podrzavaju, ja takodje.(Srbin iz Hr, 20. jul 2016 17:42)Zaboravili ste da su vas,zajedno sa Hrvatima i Slovencima,Srbijanci oslobodili iz kandži Austrougarske.Da je Srbija,kao pobednica nakon Prvog svetskog rata uložila svoju državnost,nezavisnost i slobodu u stvaranju SHS-a,da bi Srbi zapadno od Drine bili sa maticom.Vekovnu borbu za oslobođenje od Turaka,koja se merila milionima stradalih i pobeda u Prvom svetskom ratu,plaćena sa 1,2miliona žrtava je cena,koju smo platili da bi vi živeli u slobodi.Streljanje 100 za jednoga je bio zakon,koji su nacisti doneli na teritoriji okupirane Srbije i nema veze sa genocidom počinjenim u NDH.

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 7 godina

Загреб ме јако разочарао.........слабо им подметање ноге, а и лондон такође

Djordje NS

pre 7 godina

Evo počinjem drugu nedelju boravka u Sloveniji i prema onome što mogu ovde videti ako je ovo minimum standarda za ulazak u EU onda se nameće jednostavan zaključak da mi ući nećemo jo? najmanje 20 godina. A o kulturi i nivou pona?anja neću ni tro?iti reči. Jako smo mi daleko od svega ovoga.

poniženje

pre 7 godina

Gosp. Jović zaboravlja da je "ponižavajuće povlačenje" Slovenije u odnosu na Hrvatsku rezultiralo arbitražom o Piranskom zaljevu po uvjetima Slovenije kao i nacionalnim slovenskim referendumom o priključenu Hrvatske Uniji, koji je mogao i drugačije završiti. Svemu tome treba dodati i za Hrvatsku tri "izgubljene" godine. Pa tko je onda na kraju ponižen?

dovla

pre 7 godina

Ne razumem zasto se uopste diskutuje o nekakvoj blokadi od strane Hrvatske kad NIKO u EU ni ne razmislja o prosirenju (osim komesara za prosirenja - po sluzbenoj duznosti). Srbija je blokirana i to nema veze sa Hrvatskom. Otvaranje nekakvih poglavlja je nebitno, to su tehnikalije, politicka volja ne postoji.

miki

pre 7 godina

Nas kompletna EU treba da blokira zato sto nam je pravosudje korumpirano,sudski procesi predugi i sto sudije i tuzioce biraju po politickoj liniji a ne da bi Hrvatska na nama lecila svoje frustracije...na zalost danasnja EU je do te mere licemerna da ce zmuriti na jedno oko na sve ove tradicionalne srpske boljke dokle god se nasi vlastodrsci drze njihovih geopolitickih interesa.

Bucko razmisljam

pre 7 godina

"HR nema snage sama, opasno ako se još neko pridruži"

Beograd -- Hrvatska nema snagu da blokira Srbiju ni nekoliko meseci, a kamoli decenijama kako najavljuju pojedinci, kaže profesor FPN u Zagrebu Dejan Jović.

Kako je rekao u Kažiprstu, opasnost po evropski put Srbije ipak bi mogla da predstavlja situacija u kojoj bi se Hrvatskoj pridružilo još zemalja.

Za druge zemlje ne mogu da garantujem ali POUZDANO ZNAM da ce se SRBIJA prva "pridružiti Hrvatskoj" kako bi kao i do sada "SAMU SEBE BLOKIRALA" na tom "svom jevropskom putu" !