Sećanje na srebreničke žrtve i Milošević u centru BG /FOTO

Predstavnici organizacija civilnog društva organizovali su u Beogradu komemorativni skup u znak sećanja na srebreničke žrtve.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 11.07.2016.

22:37

Sećanje na srebreničke žrtve i Milošević u centru BG /FOTO
Foto: Tanjug

Organizaciju tog skupa ispred republičkog parlamenta podržali su Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Civil Right Defenders, Centar za evroatlanske studije i Kuća ljudskih prava.

Na platou ispred Doma Narodne skupštine predstavnici tih organizacija zapalili su sveće i simbolično na asfaltu izlepili broj žrtava u Srebrenici.

Postavili su i transparente na kojima je pisalo "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici", "Brojevi su važni ako su važni ljudi – 8372", "Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo".
Foto: Tanjug
"Ova akcija ima za cilj da obeleži 21. godišnjicu genocida u Srebrenici jer smo prošle godine bili onemogućeni i skup je bio zabranjen. Obeležavamo ga sada u jednom specifičnom političkom momentu kada u skupštini sede najrazličitije političke opcije koje su ili direktno podržavale, učestvovale u ratu ili otvoreno negiraju genocid", rekla je novinarima direktorka Iincijative mladih za ljudska prava Anita Mitić.

Ona je navela da je više nego ikada važno da se takav skup održi u Beogradu, jer, kako je kazala, "vlada takva atmosfera takva da se danas ne priča ni o žrtvama ni o odgovornosti i društvo se nije daleko pomaklo u poslednjih 21 godinu".

"Zato je više nego ikada važno da se ova komemoracija održi u Beogradu i u ovakvoj atmosferi gde više nego inače vlada neki politički cirkus. Danas mi ne pričamo ni o žrtvama ni odgovornosti za taj genocid koji počiva i u Beogradu", rekla je Mitić.
Foto: Tanjug
Skupu su inače prisustvovali i književnica Biljana Srbljanović, a od poslanika je bila Maja Videnović iz Demokratske stranke.

Mitić je podsetila da je pre mesec dana ta organizacija uputila pismo poslanicima u skupštini u kome su zatražili da se usvoji rezolucija po ugledu na evropsku rezoluciju, u kojoj će, kako je navela, "stajati jasna osuda genocida u Srebreniici", kao i da se održi komemorativna sednica na kojoj bi na početku bio organizovan minut ćutanja u znak sećanja na žrtve.

Inicijativa mladih je, prema njenim rečima, pozvala poslanike da večeras dođu ispred skupštine i zapale sveće i tako odaju počast srebreničkim žrtvama.
Foto: Tanjug
Zbog organizovanja komemorativnog skupa negodovao je predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić jer je na tom mestu prošle godine postavljen "Srpski zid plača".

Neposredno pre ulaza na plato skupštine predstavnici Srpskog sabora Zavetnici postavili su transparent na kome je pisalo "Srbi su žrtve genocida", a grupa građana okupila se preko puta skupštine noseći zastavu na kojoj je pisalo Rusija i držeći u ruci sliku Slobodana Miloševića.

Skup su obezbeđivali pripadnici policije, a incidenata nije bilo.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: