Razgovor Erdogan/Putin - dan kasnije EU otvorila poglavlje

Evropska unija dogovorila je otvaranje novog poglavlja u pregovorima sa Turskom, objavio je AFP pozivajući se na izvore iz EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

11:03

Razgovor Erdogan/Putin - dan kasnije EU otvorila poglavlje
Foto: GettyImages

U martu kada je postignut sporazum Brisela i Ankare o rešavanju migrantske krize, lideri EU obećali su da će ubrzati pristupne pregovore Turske koji su dugo bili u zastoju i da će najmanje jedno poglavlje biti otvoreno do kraja juna.

Turska je formalno započela pregovore o članstvu 2005. godine i za 11 godina otvorila 15 od 35 poglavlja, a samo jedno je i zatvoreno.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je telefonom u sredu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Njihov prvi razgovor nakon sedam meseci trajao je 40 minuta.

Televizijska mreža CNN na turskom jeziku objavila je da su se ruski i turski predsednik dogovorili da se lično sastanu u najkraćem mogućem roku.

Turski izvori bliski Erdoganu navode i da je razgovor dvojice predsednika bio "veoma produktivan i pozitivan".

Osim toga, u utorak uveče na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu, najvećem u Turskoj, dogodio se teroristički napad u kojem je ubijeno više od 40, a ranjeno više od 200 ljudi.

Napad su izvršila trojica bombaša samoubica iz trenutno nepoznatih motiva. Sumnja se na Islamsku državu, ali to i dalje nije potvrđeno.

U Briselu ni danas nije bilo konsenzusa za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, potvrđeno je Tanjugu u Savetu Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: