Velika ofanziva Kurda, otvoren koridor prema Mosulu

Snage iračkih Kurda okončale su operacije protiv ID na severu Iraka, preuzevši kontrolu nad devet sela koja su kontrolisali islamisti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

19:55

Velika ofanziva Kurda, otvoren koridor prema Mosulu
Getty Images

Operacija je vođena istočno od grada Mosula i njeni najvažniji ciljevi su postignuti, navodi se u saopštenju Bezbednosnog saveta iračkog Kurdistana i dodaje da su kurdske snage zauzele devet sela koja su od juna 2014. godine kontrolisale trupe ID.

U ofanzivi, koja je počela juče ujutro, učestvovalo je 5.500 kurdskih boraca uz podršku avijacije međunarodne koalicije pod vođstvom SAD.

Oni su uspeli da zauzmu oblast u blizini glavnog puta koji povezuje Mosul, centralno uporište iračkih džihadista, i Erbil, glavni grad iračkog Kurdistana.

U borbama je ubijeno 140 džihadista i uništeno 14 automobila bombi, a poginula su četiri kurdska vojnika, dok su 34 ranjena, navodi se u saopštenju Bezbednosnog saveta.

Operacija je usledila u isto vreme kad i opsežna ofanziva iračkih snaga na grad Faludžu, koji takođe kontroliše ID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: