Kuća ljudskih prava: Vlada da smeni Dmitrovića

Pet NVO koje čine Kuću ljudskih prava pozvalo je Vladu da pokrene smenu direktora i glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti Ratka Dmitrovića.

Izvor: Beta

Sreda, 18.05.2016.

13:36

Kuća ljudskih prava: Vlada da smeni Dmitrovića
Foto: Medija centar

Osim toga, oni su apelovali na sve donosioce odluka da hitno prestanu s političkim pritiscima koji urušavaju slobodu medija u Srbiji.

KLJP je u saopštenju navela da vlada kroz svoj vlasnički kapital i uređivačka prava koja ima u Večernjim novostima treba da pokrene smenu Dmitrovića zbog njegovog tvita "Više je u NUNS-u 90-ih bilo (i danas ima) simpatizera ustaške HRV nego u ondašnjem i sadašnjem Hrvatskom društvu novinara".

"Vlast ostaje nema i na očigledno korišćenje govora mržnje urednika Večernjih novosti, čiji je vlasnik država koja i polaže pravo na postavljanje urednika i time definisanje pravca uređivačke politike. Proglašavanje članova novinarskog udruženja antisrbima, koje finansiraju ustaše, predstavlja eklatantan primer govora mržnje koje je karakterisao najgore periode devedesetih godina", naveli su.

Povodom razrešenja urednika Javnog servisa Vojvodine, ove nevladine organizacije su apelovale na donosioce odluka na svim nivoima da "hitno" prestanu sa političkim pritiscima koji ozbiljno ugrožavaju elementarna ljudska prava na slobodu govora i informisanja.

Oni su izrazili i "posebnu zabrinutost" zbog pritisaka prema drugim novinarima u Radioteleviziji Vojvodine.

Nevladine organizacije su ocenile i da su navodi o političkoj osnovanosti smene Slobodana Arežine i pritiscima na druge novinare osnovani.

"Podsećamo da je članove UO Radiotelevizije Vojvodine koji su doneli odluku o smeni Arežine, postavio Savet REM koji još uvek ne radi u punom sastavu i čiji se ;izbor članova realizuje u krajnje spornoj atmosferi. Takođe, podsećamo da je krajem 2015. godine čak šest članova Saveta REM potpuno identično glasalo za nove članove upravnih odbora javnih servisa što ukazuje na politički diktat i pritiske na članove REM-a", saopštila je KLJP.

Pet organizacija je podsetilo i rezolucijom Saveta Evrope državama ukazano da moraju da garantuju nezavisnost javnih servisa u kojima je "posebno istaknuto da pravila o postavljanju i imenovanju članova upravnih odbora i nadzornih tela javnih servisa moraju biti definisana na takav način da su oslobođena rizika političkog ili drugih uticaja".

Kuća ljudskih prava pozvala je i novu vladu da nakon formiranja ozbiljno pristupi rešavanju pitanja medijskih sloboda.

Dmitrović je članove NUNS proglasio "simpatizerima ustaške Hrvatske".

NUNS je saopštio da tvit Dmitrovića "Više je u NUNS-u 90-ih bilo (i danas ima) simpatizera ustaške HRV nego u ondašnjem i sadašnjem Hrvatskom društvu novinara" upozorava na povratak govora mržnje iz ratnih devedesetih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: