"HR bi preko EU da rešava bilateralna pitanja"

Čini se da će Hrvatska prema Srbiji ali i BiH, koristiti svaku priliku da pravilom potpunog konsenzusa među 28 članica EU rešava pojedinačna bilateralna pitanja

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2016.

20:05

Foto: Thinkstock

To je izjavila predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Povodom tvrdnje zagrebackog "Vecernjeg lista" da Hrvatska već blokira Srbiju na putu EU, skidanjem sa dnevnog reda Radne grupe Saveta EU tačke o otvaranju poglavlja 23

, Joksimovićeva u izjavi za Tanjug navodi da, prema njenim informacijama, Evropska komisija nije završila razmatranje ovog pitanja niti je o njemu diskutovala.

"Dakle, još uvek je otvoren prostor da Hrvatska izađe sa pozitivnim stavom. Ovih dana smo čuli od pojedinih političara određeno ublažavanje stavova upravo u pravcu toga da su ovo neka od pitanja koja se mogu rešiti i tokom pregovaračkog procesa i ne moraju ni u kom slučaju biti uslovi za otvaranje poglavlja 23 i 24", ocenjuje ona.

Joksimovićeva podseća da je "Hrvatska, kada je ulazila u članstvo EU, tvrdila da neće kočiti ostale zemlje regiona na putu ka evropskim integracijama kroz ucenjivački kapacitet koji kao punopravna članica realno ima".

"U ovom trenutku je na dnevnom redu otvaranje poglavlja 23 i 24, kao što znamo 27 članica ima punu saglasnost da su ova oba poglavlja i njihovi akcioni planovi zadovoljavajućih kriterijuma i da ova poglavlja mogu biti, što se tiče 27 članica, otvorena u junu", smatra Joksimovićeva.

Ona dodaje da "Hrvatska u ovom trenutku stavlja određene uslove koji se mogu razmatrati i tokom poglavlja 23 i 24, odnosno zapravo bira jednu ulogu nekog ko igra kočničara daljeg procesa proširenja".

"Ja sam sigurna da ukoliko postoji aktivna i ozbiljna politička volja bitnih činilaca u EU, ovaj problem se može prevazići. Verujem da se diplomatskim kanalima na ovim temama već značajno radi i da nikome nije u interesu u ovom trenutku da Srbiju zaustavi u jednom koraku koji će zapravo omogućiti da u važnim poglavljima dođe do progresa u smislu reformi i usaglašavanja sa pravilima EU", navodi ona.

Joksimovićeva ocenjuje da je Hrvatska prošla kroz dugi period predizborne kampanje u kojoj su sve političke partije gotovo utrkivale u kritikovanju Srbije i Srba.

"Očekivalo se da okončanjem predizborne kampanje i izborom nove vlade može da dođe do određenih pomeranja stavova hrvatske vlade i određenog smirivanja tenzija, međutim za sada se takvi trendovi ne pokazuju, odnosno aktuelna hrvatska vlada i dalje veoma oštro nastupa i prema Srbima i prema Srbiji", zaključuje predsednica Centra za spoljnu politiku.

Povodom pisanja "Večernjeg lista", portparolka za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU Maja Kocijančić rekla je Tanjugu da se "Evropska komisija raduje narednim koracima u procesu pridruživanja Srbije i otvaranju poglavlja 23 i 24".

"Diskusija je trenutno u toku i Evropska komisija je spremna da krene napred sa narednim koracima čim se obezbedi neophodna jednoglasnost država članica", navela je Kocijančićeva.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je u izjavi za RTS da nisu tačni navodi hrvatskog "Večernjeg lista" da je otvaranje poglavlja 23 skinuto sa dnevnog reda radne grupe u Savetu EU.

Miščevićeva tvrdi da se pitanje otvaranja poglavlja 23 još nije našlo na dnevnom redu, ali da očekuje da će biti na redovnom sastanku radne grupe u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: