Panama otvara istragu o "Panama pejpers"

Panamsko pravosuđe otvoriće istragu o svetskom poreskom skandalu "Panama pejpers”, saopštile su panamske vlasti.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2016.

07:39

Panama otvara istragu o

"Činjenice opisane u domaćim i stranim medijima pod nazivom 'panamski dokumenti' biće predmet istrage", navodi se u saopštenju.

Nekoliko zemalja je pokrenulo istragu za pranje novca u svetlu otkrića ogromnog sistema utaje poreza na osnovu 11,5 miliona dokumenata procurelih iz advokatske firme u Panama "Mosak fonseka".

Ta kompanija je navela da ta otkrića predstavljaju "zločin i napad" na Panamu, koja je redovno na meti kritika da je država u kojoj vlada "poreski raj".

Mnogi politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak fonseka" sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

Dokumente, nazvane "Panama pejpers", nabavio je nemački list "Zidojče Cajtung" i podelio ih s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Gardijan.

"Panama pejpers sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija. Reč je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli", ističe list.

Baza sadrži i-mejlove, PDF fajlove, fotografije, kao i delove interne baze podataka „Mosak Fonteka“ u periodu od 1970-tih do proleća 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: