Hrvatski mediji: Šok u Hagu

Izricanje oslobađajuće presude lideru radikala Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu glavna je vest na portalima u regionu.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

11:28

Hrvatski mediji: Šok u Hagu

„Šok u Hagu, Vojislav Šešelj je slobodan čovek“, piše „Jutarnji“.

„Pale sve tačke optužnice, vođi srpskih radikala nisu ništa dokazali“, navodi zagrebački portal.

Osim toga ,i "Večernji" ističe "šŠk u haškoj sudnici" i piše da je „Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice".

"Veće je za gotovo sve tačke odluke donelo većinom uz izdvojeno mišljenje sudije Flavije Latanci", navode oni.

HRT ističe da je Haški sud “nepravosnažno oslobodio krivice Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice”.

“Oslobađajuću presudu obrazložio je sudac Žan-Klod Antoneti. Šešelj je presudu dočekao na slobodi u Beogradu”, navodi HRT. "Nije kriv: Haški sud je oslobodio Vojislava Šešelja“, piše "Indeks".

“Trinaest godina nakon predaje Vojislava Šešelja haškom sudu, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučio je, u izricanju prvostepene presude, da četnički vojvoda Vojislav Šešelj nije kriv po svim tačkama optužnice”, navodi “Indeks”.

Hrvatski mediji prenose i detalje sa pres-konferencije Vojislava Šešelja u sedištu radikala u Zemunu. "Šešelj od Haga traži 12 miliona - Ideja o velikoj Srbiji je besmrtna - imao sam sreću da mi nije sudio onaj idiot koji je presudio Karadžiću", glasi naslov teksta "Jutarnjeg", dok "Indeks" prenosi izjavu Šešelja "Mogao sam bar malu kaznu dobiti da ne besne ovako srpski neprijatelji".

Inače, u vreme izricanja prvostepene presude haškom optuženiku i lideru SRS Vojislavu Šešelju - hrvatski premijer Tihomir Orešković je u poseti Vukovaru.

Ta poseta se u hrvatskim medijima prikazuje kao želja i nada cele Hrvatske da će Šešelj biti proglašen odgovornim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene između 1991. i 1993. godine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini i Vojvodini u Srbiji.

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor istakla je tada da postoje dokazi da su Šešeljeve jedinice odgovorne za "nabijanje na kolac".

"Avaz" navodi da je Šešelj oslobođen po svih devet tačaka optužnice, kao i da je "predsedavajući sudija izricanje presude zaključio rečima: Šešelj je slobodan čovek".

"Četnički vojvoda i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj oslobođen je u Hagu po svim tačkama optužnice", dodaje portal "Kliks.ba".

Haški tribunal je doneo presudu da Vojislav Šešelj nije kriv ni po jednoj tački optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: