Stanje pripravnosti zbog vodostaja Crnice

Štab za vanredne situacije opštine Paraćin uveo je pripravnost zbog najava da bi vodostaj reke Crnice mogao prevazići granice redovne odbrane od poplave.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2016.

23:22

Stanje pripravnosti zbog vodostaja Crnice
Foto: Tanjug

U saopštenju Štaba se navodi da je "uvedena pripravnost javnih preduzeća, komunalne inspekcije, Policijske stanice i poverenika Civilne zaštite".

"Naloženo je preduzimanje aktivnosti u sprovođenju operativnih i preventivnih mera na zaštiti i spasavanju u slučaju potrebe", piše u saopštenju.

Komunalnoj inspekciji je naložen preventivni obilazak kritičnih lokacija na vodotokovima drugog reda a Javnom preduzeću "Vodovod" pripravnost mašina i rukovalaca mehanizacijom.

Štab navodi da su ove mere "u skladu sa depešom načelnika Sektora za vanredne situacije a shodno dobijenom upozorenju Republičkog hidrometerološkog zavoda da će Crnici vodostaj biti u porastu sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplave".

Crnica je u maju 2014. godina izazvala katastrofalnu poplavu Paraćina.

Lokalna samouprava je na vodotoku Crnice prošle godine mnogo radila, na čišćenju i regulaciji korita i nema toliko opasnosti od izlivanja, a radilo se i na regulaciji drugih reka - Resavi kod Svilajnca, Lugomiru i Belici kod Jagodine, koje su ižavale poplavu u Svilajncu i Jagodini i reci Dulenci kod Rekovca.

Kiša u ovom delu Srbije ne pada gotvo deset sati.

Prema izveštaju Hidrometerološkog zavoda Srbije, Vodostaj Velike Morave kroz Pomoravlje je u porastu, a u porastu su i vodostaji Crnice, Lugomira i Resave ali su reke u koritima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: