Han: Krupni koraci Srbije, poglavlja ove godine

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kaže da je vrlo uveren da će prva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU moći da budu otvorena ove godine.

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2015.

09:47

Default images
foto: Beta/AP

Han je u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio Paket proširenja - godišnje izveštaje Evropske komisije o Zapadnom Balkanu i Turskoj i naglasio da je "Srbija ostvarila krupne korake na putu ka EU što ju je približilo i otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja".

"Srbija je dovršila akcione planove (za poglavlja), postigla ključne sporazume sa Kosovom i bila je vrlo konstruktivna u razvijanju regionalne saradnje sa susedima, a pokrenula je i ambicioznu ekonomsku reformu", rekao je Han.

Evropski komesar je istakao i da "Srbija efikasno deluje u izbegličkoj krizi i relativno dobro izlazi na kraj sa prilivom izbeglca bez presedana".

"Očekujemo da Srbija odlučno krene napred u reformama, posebno u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanoog kriminala, uklanjanju diskriminacije, slobodi medija, kao i reformi javne uprave i ekonomije", naveo je evorpski komesar.

U predstavljanju godišnjeg izveštaja o napretku Srbije, Han je istakao da je takođe važno da Srbija održi isti nivo predanosti za dalji napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: