35: Srbija da "doprinese", ali članice odlučuju

Portparolka EK Maja Kocijančič izjavila je da će o sadržaju pregovaračkog poglavlja 35 sa Srbijom odlučiti zemlje članice EU.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 13.10.2015.

16:35

Default images
Foto: Getty Images

Na drugoj strani, izvori iz Saveta ministara EU su za Betu rekli da i "Srbija može dati svoje mišljenje i dati doprinos" o stavovima iz Brisela o pregovaračkom okviru za to poglavlje.

Maja Kocijančič je dodala da je Komisija već završila svoj deo posla i da je nacrt platforme prosleđen članicama.

"Komisija je članicama Evropske unije uputila nacrt platforme i preporuku da se poglavlje otvori, a sada je na članicama da unesu eventualne izmene i odluče o otvaranju poglavlja", rekla je Kocijančičeva novinarima u Briselu.

Kocijančičeva, koja istovremeno govori u ime visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, rekla je da dokument koji je sastavila EK sadrži pregled onoga što je dosad dogovoreno tokom briselskog dijaloga, onoga što je primenjeno i onoga što tek treba uraditi.

Ona, međutim, nije htela da precizira da li se taj dijalog vodi između Beograda i Prištine, ili između Srbije i Kosova, što navodno stoji u platformi.

"Postoji samo jedan dijalog i jedna visoka predstavnica koja je u tom dijalogu pokrovitelj", kazala je Kocijančičeva i dodala da nema više šta da izjavi o tome.

Sadržaj nacrta zajedničke pregovaračke platforme EU za poglavlje 35, koji nije javno objavljen, a tiče se procesa normalizacije, izazvao je žestoke proteste srpskih zvaničnika, između ostalog zbog formulacije da se dijalog vodi između dve države, čime se prejudicira status Kosova.

Sem toga, iz Beograda su stigle oštre primedbe i na neke druge delove nacrta koji se tiču energetike, uređenja prelaza na administrativnoj liniji i upotrebu državnih simbola, a predložena rešenja su, kako je poručilo više visokih srpskih zvaničnika, u suprotnosti sa neutralnim stavom EU o statusu Kosova.

Poglavlje 35 će, prema zaključcima Evropskog saveta od prošle godine, biti otvoreno među prvima i zatvoreno među poslednjima, a od napretka u tom poglavlju zavisi napredak ukupnog procesa pristupanja Srbije EU.

Isto važi i za poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava.

Očekuje se da se poglavlje 35 otvori do kraja godine, zajedno sa poglavljem 32 (javne finansije), a da se poglavlja 23 i 24 otvore početkom sledeće godine.

EU: Srbija može dati svoje mišljenje i doprinos poglavlju 35

Srpska vlada može dati svoje mišljenje i svoj doprinos stavovima Evropske komisije, kancelarije visoke predstavnice EU i članica Unije za konačno uobličavanje polazišta za otvaranje poglavlja 35 u pregovorima o članstvu Srbija-EU, što se očekuje u decembru.

To su agenciji Beta u Briselu danas preneli izvori u Savetu ministara EU koji su naveli da razmatranje polazišta za poglavlje 35 tek počinje u okviru Saveta ministara i članica evropske dvadesetosmorice, ali je cilj da se to poglavlje otvori u decembru.

O tome će, kako je rečeno, bez sumnje biti reči prilikom večerašnjeg razgovora srpskog premijera Aleksandra Vučića i visoke predstavnice EU Federike Mogerini u Briselu, tokom runde dijaloga u kojoj će učestvovati i kosovski premijer Isa Mustafa.

Najviši zvaničnici Srbije su oštro kritikovali ocene i sadržinu polazišta za otvaranje poglavlja 35, uz ključnu zamerku da se u njoj Srbiji nameće u nekom vidu buduće priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što suštinski dovodi u pitanje dijalog Beograd-Priština.

Premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić su posebno podvukli da je to u potpunoj suprotnosti sa slovom i duhom sporazuma Beograd-Priština, u kojem izričito stoji da će se pregovori o normalizaciji odnosa dve strane voditi neutralno u odnosu na status Kosova.

Diplomate i evropski izvori u Briselu su podsetili da je za konačno usvajanje polazišta o svakom poglavlju pregovora o članstvu nužno da ih jednoglasno podrže sve članice Unije.

Sa Srbijom, kako su objasnili, formalno nema konsultacija, jer jedino za to, više političko poglavlje 35, nije predviđeno da i Srbija izađe za svojim pregovaračkim okvirom.

Konsultacija će, međutim, svakako biti, to se i očekivalo, naročito diplomatskim putem, dodali su diplomate i izvori u Briselu, izrazivši iznenađenje što je nacrt polazišta za poglavlje 35 odmah "procurio" u javnost i što je došlo do ovakvih žustrih kritika.

Oni su dodali da je možda bolje bilo da se cela rasprava najpre vodila "tihom diplomatijom", kada je možda i mnogo lakše prevazići nesuglasice.

Na pitanje zašto još nema potvrde da li će odmah ili možda najpre biti otvoreno poglavlje 32 pregovora Srbija-EU, odgovor je glasio da je, bar kako je bilo donedavno, to zaustavilo neizjašnjavanje Nemačke o polazištima EU za otvaranje tog poglavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: