"Rusija nije agresivna u Siriji, nije protiv NATO"

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina izjavio je da Rusija nije u Siriji nije agresivna i protiv NATO.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

09:54

Default images
foto: Beta/AP

On je istakao da je neophodno da Zapad koordinira sa Moskvom operacije na Bliskom istoku, jer bez Rusije nema rešenja za problem rata u Siriji.

"Smatram da je ruska aktivnost demonstracija sile, ali nije uperena protiv NATO, nije agresivna", rekao je sinoć Shetina za poljsku televiziju TVN24 odbacivši strahovanja da bi Rusija tokom vazdušnih udara u Siriji mogla da isprovocira veći incident sa NATO i tako dalje produbi krizu.

Poljski ministar naglasio je da bez koordiniranog učešća Rusije neće biti rešenja sirijskog problema.

"Rusi su se već tamo angažovali, bombarduju i radije biram da budu na 'dobroj' strani, na strani globalne aniterorističke koalicije. To je suviše osetljiv region da ga prepustimo samom sebi", kazao je šef poljske diplomatije.

Gžegož Shetina ocenio je da se Rusija duže pripremala da se umeša u sirijski sukob u nastojanju da se vrati globalni bipolarni poredak.

"Rusi se već mesecima angažuju po pitanju Sirije. Vidim u tome čežnju da ih vide kao svetsku silu. Muči ih međunarodna izolacija. To se videlo u slavnom govoru Vladimira Putina nakon aneksije Krima kada je govorio da je u svetu vladao red i mir dok je bio bipolarni", kazao je Shetina.

Šef poljske diplomatije povodom talasa izbeglica iz Sirije upozorio je da imigraciona kriza nije problem Evrope, već da je Evropa tu samo objekt i poručio da nemačka kancelarka Angela Merkel plaća ogromnu cenu za to što je sama Nemačka podstakla Sirijce u izbegličkim logorima na migraciju u Evropu.

"Ti ljudi su savršeno dobro znali kuda će, da biraju Nemačku. Kancelarka Merkel plaća već za to ogromnu cenu. Evropski komesari koji su posećivali izbegličke logore u Turskoj pričali su mi da su sirijske izbeglice tamo uverene da su pozvane i da ih u Evropi očekuju", kazao je Shetina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: