Španska princeza u januaru pred sudom

Španska princeza Kristina od Burbona, sestra španskog kralja Felipea VI, pojaviće se 11. januara pred sudom zbog optužbi u vezi sa utajom poreza.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

18:39

Default images
Foto: Beta/AP

Ona će se pred sudom pojaviti u okviru šire istrage povezane sa humanitarnom organizacijom njenog supruga Injakija Urdangarina.

Kristina je prvi član kraljevske porodice koji će se naći pred sudom otkako je monarhija u Španiji ponovo uspostavljena 1975, a slučaj protiv nje je pokazao kako je korupcija prisutna u političkom i bankarskom vrhu Španije, kao i u brojnim institucijama, što je podrilo poverenje građana u lidere i institucije, prenosi Rojters.

Korupcija će biti ključna tema na opštim izborima u Španiji zakazanim za decembar, budući da su dve najveće stranke ukaljane korupcionaškim skandalima.

Istražitelji su pokrenuli opsežnu istragu u vezi sa poslovanjem princezinog supruga, bivseg rukometaša Urdangarina, koji je osumnjičen da je nelegalno prisvojio državna sredstva vredna šest miliona evra i preusmerio ih u neprofitnu fondaciju Nus čeriti koja promoviše sportske aktivnosti.

Urdangarin je optužen za prevaru, utaju poreza, falsifikovanje dokumenata i proneveru državnih sredstava.

Kristina, kojoj je njen brat Felipe oduzeo titulu vojvotkinje od Palme de Majorke ranije ove godine da bi distancirao kraljevsku porodicu od skandala, optužena je za utaju poreza. Supružnici, međutim, negiraju krivicu.

Ukoliko bude osuđena, princeza bi mogla da provede do četiri godine u zatvoru, a njen suprug do 19 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: