Hrvatska: Izbeglice maricama voze na registraciju

Hrvatska policija od jutros u maricama dovodi izbeglice koje je zatekla u ilegalnom prelasku granice, kao i one koji su već prešli, na registraciju u Tovarnik.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 16.09.2015.

10:20

Default images
Foto: Tanjug

Policija je zvanično potvrdila da je ulazak izbeglica u Hrvatsku mimo graničnih prelaza i da je u toku njihova registracija.

Hrvatska radiotelevizija j(HRT) javila je da je autobus sa oko 60 izbeglica, uglavnom žena, dece i mlađih muškaraca, koji su iscrpljeni od puta, stigla jutros oko šest iz Preševa u Šid, odakle su se pešice uputili ka Tovarniku.

Prema navodima izveštača HRT, oni su pre graničnog prelaza skrenuli na sporedni put kroz polja kukuruza kako bi zaobišli granicu, odnosno registraciju, jer im krajnji cilj nije Hrvatska, već druge države zapadne Evrope.

Kroz polja kreću u grupama, ali tamo se uputila i policija koja ih u maricama dovodi iz polja u Tovarnik na registraciju.

Portal Jutarnjeg lista objavio je da među izbeglicama, posebno onim mlađim, vlada veliki strah od hapšenja u Hrvatskoj.

Hrvatski policjaci neko su vreme uveravali izbeglice da ih u Hrvatskoj ne čeka hapšenje i pokušali su im da objasne da ne mogu ostati na lokaciji na kojoj se trenutno nalaze.

Mladi su Sirijci, nakon što im je hrvatska policija objasnila u kakvoj se situaciji nalaze, ipak pristali da uđu u policjska vozila, ali tek nakon policijskog pretresa.

Mediji napominju da je reč o izbeglicama iz jednog od desetak autobusa koji su sinoć s juga Srbije krenuli prema Hrvatskoj pošto je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom. Navodno ih prema Hrvatskoj usmerava i srpska policija. Na hrvatskoj granici, kao i u Tovarniku, nalazi se više timova Crvenog krsta.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je ranije da će se u Tovarniku, prema međunarodnim konvencijama, izbeglice registrovati da bi se utvrdilo imaju li pravo na pomoć ili ne.

Po izbijanju izbegličke krize, hrvatski zvaničnici više puta su istakli da Hrvatska neće, poput Mađarske, zatvarati svoje granice.

Zvaničnici su poručili da u prvom talasu Hrvatska može da primi oko 3.000 izbeglica. .

Milanović: Pomoći ćemo izbeglicama na putu ka zapadnoj Evropi

Foto: Tanjug
Izbeglicama koje budu ušle u Hrvatsku biće dozvoljeno da prođu i nastave svoj put ka zapadnoj Evropi, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Hrvatska je u potpunosti spremna da prihvati ili uputi te ljude gde oni žele da idu, što je očigledno Nemačka ili neke skandinavske zemjle", rekao je Milanović u obraćanju parlamentu, preneo je Rojters.

Milanović je rekao i da će izbeglice moći da prođu kroz Hrvtsku, te da će im Hrvatska u tome pomoći.

"Spremni smo za takvu mogućnost", dodao je on.

Milanović je u Saboru rekao i da će biti sazvana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog izbegličkog talasa, poručivši predsednici Kolindi Grabar Kitarović da je za taj problem ionako odgovorna isključivo vlada.

On je Grabar Kitarović podsetio da ona nije članica tog tela, te da svi koji to jesu su u dnevnoj koordinaciji upoznati sa svim problemima.

"Nećemo zaboraviti da smo većinom svi hrišćani, nećemo zaboraviti šta je Papa rekao, da bi svaka župa trebalo da primi jednu porodicu, mnogi u Evropi koji se busaju u prsa da su hrišćani se ponašaju potpuno suprotno", rekao je Milanović, preneo je hrvatski portal Index.

Sve više izbeglica stiže u Hrvatsku, prevoze ih u prihvatne centre

Foto: Tanjug
Sve više izbeglica pristiže u Hrvatsku, a do 11 časova je, prema podacima policije, u tu zemlju ušlo njih oko 180.

"Teče sve bez ikakvih problema, nema tu organizovanog dolaska. To su osobe koje zateknemo kontrolom granica. Ne odbijaju registraciju", rekao je novinarima na graničnom prelazu Tovarnik, portparol vukovarsko-sremske policije Domagoj Džigmunović, preneo je Večernji list na portalu.

On je precizirao da izbeglice kontinuirano dolaze u Hrvatsku iz pravca Srbije, a da ih je do 11 časova u zemlju ušlo 181 i nalaze se u Tovarniku.

Sve osobe su obrađene u skladu sa zakonskim propisima i direktivama EU.

Džigmunović je rekao da prednost imaju ranjive grupe, odnosno žene i majke s decom. Objasnio je da će po registraciji i pružanju prve pomoći, policija izbeglice organizovano prevoziti u prihvatilišta u Kutini, Sisku i Zagrebu, a kasnije će se, u zavisnosti o tome traže li azil ili žele da nastave dalje, odlučiti u koje smeštajne kapacitete mogu ići.

U policiji nisu mogli da preciziraju koliko se izbeglica očekuje u prvom talasu, ali mediji nagađaju da je reč o njih više od 500 koliko ih je sinoć krenulo autobusima iz Preševa.

Portparolka hrvatskog Crvenog krsta Katarina Zorić rekla je novinarima da su izbeglice iscrpljene i da mnogi traže pomoć lekara. Ona je dodala da je među onima koji su ušli mnogo male dece. U Tovarniku izbeglicama pomažu volonteri Crvenog krsta, ali i brojni meštani.

Do promene izbegličke rute došlo je pošto je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom, pa se od sinoć autobusi koji su prethodnih dana prevozili izbeglice iz Preševa prema granici Mađarske i Srbije, preusmeravaju na Šid i granicu s Hrvatskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: