"Stečajna mafija":Nastavak suđenja grupi optuženih

Pred Specijalnim sudom u Beogradu bi trebalo da počne ponovljeno suđenje za 11 optuženih u slučaju poznatom kao "stečajna mafija".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2015.

00:25

Default images

Suđenje je planirano i za 1. i 2. septembar u zgradi Višeg suda u Ustaničkoj ulici.

U junu je održano pripremno ročište u tom procesu bez prisustva javnosti u zgradi Palate pravde, a optuženi su se izjasnili o optužnici, negirajući krivicu.

Očekuje se da će odbranu detaljno izneti na suđenju narednih dana.

U tom postupku, koji je pokrenut pre više od devet godina, u aprilu 2006. godine, prvostepena presuda je zimus delimično ukinuta i prema 11 optuženih treba da se ponovi suđenje, dok je za oslobođene postala pravosnažna.

Sedam oslobođenih optužbi su nedavno podneli zahtev za izvršenje rešenja o troškovima krivičnog postupka sa ukupnim iznosom od 117,1 miliona dinara i tako blokirali račun Višeg suda.

Troškovi postupka biće i viši kada sva rešenja postanu pravosnažna, pa je Viši sud od Visokog saveta sudstva zatražio hitan transfer novca radi izmirenja obaveza i isplate zarada zapsolenima.

Suđenje će u ovom postupku biti ponovljeno za bivšeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Gorana Kljajevića povodom optužbi za krivična dela u vezi sa "Poštanskom štedionicom", "C marketom" i GP "Rad".

Ponovo će se suditi i bivšoj sudiji tog suda Delinki Đurđević, bivšem direktoru KEB banke Sekuli Pijevčeviću, advokatu Nemanji Joloviću, Anđelku Biteviću, Milivoju Mirkoviću, Ljubiši Mitiću, bivšem direktoru GP Rad Miljku Živojinoviću kojem je ukinut i pritvor, Zoranu Jovanoviću, Radisavu Jocoviću, i Srboljubu Spasiću.

Pojedine optužbe protiv nekih okrviljenih su odlukom Apelacionog suda pravosnažno odbijene zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Istom odlukom Apelacionog suda, Goran Kljajević, Nemanja Jolović i Sekula Pjevčević oslobođeni su od optužbe da su od 2003. godine do 2006. godine, u Beogradu, izvršili krivično delo zločinačko udruživanje (organizovana kriminalna grupa).

Ovaj postupak je pokrenut pre devet godina, u aprilu 2006. hapšenjem nekih okrivljenih, a posle je više puta proširen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: