Austrija: U kamionu pronađena tela 50 izbeglica

U napuštenom kamionu na istoku Austrije danas su pronađena tela oko 50 izbeglica, objavio je list Krone, navodeći da su se oni najverovatnije ugušili.

Izvor: Tanjug, Raša tudej

Četvrtak, 27.08.2015.

13:40

Default images
Foto: Tanjug/AP

Portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova je potvrdio da je kamion pronađen na auto-putu kod mesta Parndorf, navodeći da je u njemu "mnogo mrtvih ljudi".

On je dodao da zasad ne može precizno da kaže koliko je tela izbeglica pronađeno, preneo je Rojters.

"Nažalost, ima mnogo mrtvih", rekao je portparol policije. U austrijskoj policiji kažu da je nađeno između 20 do 50 mrtvih ljudi.

Kamion, koji ima mađarske tablice, na tom mestu bio je parkiran duže vreme, zbog čega su službenici "Asfinaga" pozvali policiju, koja je otvorivši vozilo našla više desetina leševa.

Na konferenciji za štampu, sazvanoj nakon stravičnog otkrića, ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner istakla je da je to "najstravičnija slika kako krijumčari rade".

"Danas je tužan dan. Ko još misli da su krijumčari dobronamerni pomagači izbeglicama više nema pomoći", poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, potrebno je svom žestinom i bez tolerancije boriti se protiv krijumčara migranata i najavila je oštrije mere protiv krijumčarske mafije.

"Mafija mora znati da u Austriji nije bezbedna", naglasila je Mikl-Lajtnerova.

Ova tragedija, kako je dodala, pokazuje koliko je važno da se na spoljnim granicama uspostave prihvatni centri, koji bi sprečili krijumčare da rade, jer bi u tim ustanovama bile donete brze odluke ko su izbeglice, a ko ekonomski emigranti.

Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil rekao je da je između 20 i 50 tela pronađeno u kamionu slovačkih tablica.

Već dugo austrijske vlasti imaju probleme sa krijumčarima koji veliki broj izbeglica uguraju u kamione u kojima nemaju dovoljno vazduha.

Takođe, svakodnevno se dešava da krijumčari na auto-putu izbacuju veće grupe izbeglica, te često dolazi do saobarćajnih nesreća u kojima stradaju azilanti koji se kreću putem.

Sputnjik prenosi da je policija danas uhapsila tri krijumčara migranata, od kojih je jedan priznao da je preko granice u rejonu Bruk an-der lLjte u Donjoj Austriji u kombiju prevezao 34 izbeglice.

"Ljudi, među kojima je bilo desetoro maloletne dece, koje su krijumčari izbacili iz kombija i ostavili na auto-putu, ispričali su prilikom ispitivanja da su ih strpali u prikolicu gde praktično nije moglo da se diše. Vozač je ignorisao više molbi migranata da budu pušteni na vazduh i vozio je bez pauze od srpske granice do Austrije", kaže se u saopštenju.

Kamion imao mađarske registracije

Foto: Tanjug/AP
Napušteni kamion, nađen na istoku Austrije, u kome su danas pronađena tela oko 50 izbeglica, imao je mađarske registarske oznake, saopštio je portparol mađarske vlade Janoš Lazar.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je verovatno da su žrtve ka zapadu išle uz pomoć Mađara.

Ističući da austrijska i mađarska policija rade zajedno da bi ustanovili ko je odgovoran za tragediju koja se desila, Lazar je naveo da i ovaj slučaj pokazuje kako se migrantska kriza pogoršala

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: