"Srbija talac neodlučnosti EU"

Poslanik EP Franc Bogovič, uveren je da bi otvaranjem pregovaračkih poglavlja do kraja godine, EU dala podršku svemu dobrom što Srbija radi na evropskom putu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2015.

08:00

Default images
Foto: Beta/AP

On je ocenio da i EU i zemlje regiona vode pogrešnu politiku prema Srbiji.

Kako za "Blic" ocenjuje ovaj slovenački političar, potpredsednik grupe "Prijatelji Srbije" i član poslaničke grupe Evropske narodne partije u EP, Srbija je "talac neodlučne politike EU u oblasti proširenja".

Bogovič dodaje i da je krajnje vreme da Unija pošalje jasan politički stav zapadnom Balkanu - da je njen cilj proširenje baš na taj region.

Bogovič smatra i da je Srbija talac i mnogih političara u susednim zemljama.

"Tu pre svega mislim na Kosovo, koje očito ima svoje unutrašnje probleme. Zato je sporije orijentisano prema EU, zbog čega na neki način stavlja prepreke i Srbiji, s kojom još nema političkog dogovora", rekao je Bogovič.

Evropski poslanik iz Slovenije je uveren i da se u svim zemljama može napraviti korak više ka pomirenju, bez obzira na tešku i bolnu prošlost, pri čemu misli i na odnos Srbije i BiH, kao i da bi Hrvatska, koja je već dve godine članica EU, mogla aktivnije da pomogne susednim zemljama na putu ka EU.

On je rekao i da se, s druge strane, veliki broj političara u EU trudi da pomogne Srbiji i kao primer navodi upravo grupu poslanika "Prijatelji Srbije u Evropskom parlamentu.

"Pozdravljam jaku proevropsku usmerenost Vlade Srbije, njenu posvećenost reformama i stabilnosti i pomirenju u regionu. Želim svima u Beogradu koji intenzivno rade na evropskom putu Sr bije da ostanu na njemu. Voleo bih i da Evropska unija pruži još snažniji signal Sr biji za njeno punopravno članstvo", zaključio je Bogovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: