"Stav Grčke se ne menja - ne priznajemo Kosovo"

Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kaže za „Danas“ ambasador Grčke u Srbiji Konstantinos Ikonomidis.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.07.2015.

11:56

Default images

Ikonomidis je odgovarajući na pitanje da li izjava šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije znači korak u pravcu priznanja Kosova istakao da „grčki stav o ovom pitanju ostaje nepromenjen“.

Osim toga, on je naveo da su jasne izjave Kocijasa u Prištini veoma jasne.

Kocijas je u razgovoru sa kosovskim premijerom Isom Mustafom najavio da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije, "uključujući one u oblasti bezbednosti", izrazivši ubeđenje da će to doprineti stabilnosti u regionu.

Međutim, grčki ministar spoljnih poslova je na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova ostao nedorečen istakavši da će Grčka pomoći Kosovu da se učlani u neke međunarodne organizacije.

Osim toga, najavio je i da će Grčka na Kosovu otvoriti kancelariju za saradnju Grčke i Kosova.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je svestan pritisaka koje Grčka trpi kako bi priznala nezavisno Kosovo, ali da veruje da do toga neće doći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: