"Shvatiti ozbiljno pretnje islamista"

Stručnjaci kažu da Srbija mora ozbiljno da se pozabavi novim pretnjama islamista i da radi na bezbednosnom i obaveštajnom planu.

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2015.

16:15

Default images
Foto: Thinkstock

Jutjub kanal "Put Hilafeta" koji poziva na džihad i veliča borbu i borce Islamske države u najnovijoj video poruci Srbiju je označio kao centar Balkana koju prvo treba da osvojiti.

"Radujte se o Balkanci, bliže vam vam se bolji dani, dolaze vam muslimani, mi smo Islamski hilafet. Raduje se, o ti Srbija bices deo islamija i ako ti to ne prija mi smo islamski hilafet. Raduj se o Kroatija pašće ti demokratija. Raduj se o Crna Goro dolazimo ti uskoro, bićeš nase mjesto novo", kaže se u poruci.

Pretnje se odnose i na Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i SAD. Meho Omerović član Skupštinskog odbora za bezbednost upozorava da ove pretnje treba uzeti krajnje ozbiljno.

"Zato sto smo mi u vrlo bliskoj prošlosti imali aktivnosti takozvane Islamske države na prostorima KiM i Makedonije. Dakle, oni su se na neki način primakli granicama države Srbije i zato je potreban oprez. Ono što države u regionu moraju da rade pre svega jeste da zajednički sarađuju i da razmenjuju informacije jer bez saradnje nema uspeha sa ovim ogromnim i strašno velikim zlom. A ti fanatici svaku situaciju koriste da se obračunaju sa nevernicima sa onima koji im se ne dopadaju", kaže Omerović.

Analitičar Aleksandar Radić podseća da je Islamska država ostavila dosta žrtava za sobom i da je ID verodostojna pretnja za sve. Upozorava da to što je Srbija na Balkanu ne dovodi nas u poziciju da smatramo da smo dovoljno daleko da bismo bili bezbedni od ideologije ID.

"Srbija mora da reaguje kroz rad svog bezbednosnog sistema, preventivni obaveštajni rad je najvažniji. Identifikovati ljude koji mogu da budu potencijalni izvor opasnosti, a to su pre svega povratnici sa ratišta ISIS", kaže Radić.

Osim zemljama Balkana, u najnovijoj video poruci preti se i SAD.

U međuvremenu, Jutjub je suspendovao kanal "Put Hilafeta". Ipak, nekoliko sati kasnije, snimak se opet pojavio na Jutjubu, na kanalu "ObranaSigurnost". .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: