Delo: U Srebrenici su pali na ispitu UN, NATO i EU

Današnja slovenačka štampa posvećuje veliku pažnju obeležavanju srebreničkog genocida i pritom ne štedi međunarodnu zajednicu.

Izvor: B92

Subota, 11.07.2015.

11:50

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

"U Srebrenici su pali na ispitu UN, NATO i EU, koji su pogrešno ocenili stanje u zaštićenoj zoni", piše u komentaru list Delo u današnjem izdanju i nastavlja da "iako su Rusi i Francuzi u toku rata u BiH simpatizirali Srbe, nije verovatno da su srpske snage dobile zeleno svetlo za pokolj ili genocidnu orgiju.

Delo konstatuje da genocid u Srebrenici uprkos tome nakon dve descenije još razdvaja međunarodnu zajednicu, što se videlo i prilikom neusvajanja u Savetu bezbednosti UN rezolucije o tom zločinu, pošto je Rusija stavila veto.

"U Savetu bezbednosti UN pobedili su geostrateški interesi umesto spoznaje da je genocid u Srebrenici pravna činjenica, a ne politička ocena", navodi list i dodaje da "nije reč o prvoj i poslednjoj blokadi u Savetu bezbednosti, koja poziva na reforme međunarodne organizacije."

Prema Delu, bode oči i "neuverljivost Britanaca, koji su više puta izmenili tekst rezolucije o Srebrenici", i postavilo se pitanje "kako verovati moralnom arbitru koji trguje sa osudom genocida kao da se radi o prodaji starih automobila".

"Kada bi Savet bezbednosti usvojio rezoluciju, bilo bi teško izbeći utisak da su se Zapad i Moskva dogovorili o podeli Balkana", kaže Delo, koje ističe da je "Ruski veto posledica protivljenja Srbije da se genocid u Srebrenici definiše kao genocid".

Prem listu, "revizionisti u Srbiji napustili su paradopatriotsko licitiranje broja srebreničkih žrtava sa tendencijom približavanja nuli, jer priču niko nije kupio i jer broj žrtava ništa ne menja u istorijskoj percepciji."

"Suština je u genocidnoj nameri, a ne u većoj ili manjoj produktivnosti ratnih zločinaca", piše list.

"Rat o broju žrtava je zamenio rat o definiciji zločina", kaže pored ostalog komentator, dodajući da "žrtava može biti i dva puta više, ali bez genocida", kao da "strah izvire iz mita o kolektivnoj krivici".

List završava komentar pored ostalog konstatacijom da se "zločina moraju bojati samo oni koji su genocid izveli ili ga politički pokrivali", a neki od njih su još uvek u vrhu države, "što je odgovornost srpskih birača".

Zbog genocida Srbi nisu genocidan narod, jer takvi narodi ne postoje i većina srpskih birača nije ubijala ili opravdavala ratne zločine, "kako bi za genocid bili dužni plaćati porez na solidarnost", koji "pre svega plaćaju Bošnjaci, jer je Srebrenica ostala zarobljena u prošlost."

Današnja slovenačka štampa opšrino izveštava o današnjim događanjima u Srebrenici, a ljubljanski Dnevnik pored ostalog piše da "rešenje za BiH zvuči sasvim jednostavno".

"Trebalo bi zabraniti jednonacionalne stranke, na isti način kao što su drugde u Evropi zabranjene isključivo muške stranke".

"Kao što iz Evrope planirano proterujemo šovinizam, morali bi planirano proterivati i nacionalizam" kaže Dnevnik i ističe da bi život u BiH krenuo kada politika ne bi više bila samo suprotstavljanje tri nacionalna interesa, odnosno "svega što se pod krilom tih interesa krije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: