Nikolić pisao kraljici Elizabeti zbog Srebrenice

Predsednik Nikolić uputio je pismo britanskoj kraljici Elizabeti povodom inicijative Londona da se u SB UN usvoji Rezolucija o Srebrenici, objavio je "Danas".

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

00:14

Default images
Foto: Beta, AP

Taj list je, kako kaže, pismo dobio iz obaveštenih krugova, ono je dostavljeno Ambasadi Srbije u Londonu i zasad nema potvrde da je i uručeno.

"Vaše Veličanstvo, lično Vam se obraćam, svestan činjenice da bi moje obraćanje, moglo da bude protumačeno kao nediplomatsko, ali moram, kako ne bismo napravili grešku i region Balkana vratili u teška vremena sukoba koje bismo svi da zaboravimo", poručio je Nikolić kraljici Elizabeti.

"Najljubaznije Vas molim da posvetite pažnju jednom ozbiljnom pitanju koje bi moglo da pokvari višegodišnje napore Srbije usmerena ka davanju našeg skromnog doprinosa ukupnoj stabilnosti Jugoistočne Evrope. Naime, radi se o predlogu Rezolucije o Srebrenici, koji je u Savetu bezbednosti UN podnela Vaša zemlja", naveo je predsednik Srbije u pismu upućenom 2. jula.

"Mi smo nacija prilično različita od drugih koje su slične veličine ili moći. Kad god bismo kroz istoriju bili napadnuti, opredeljivali smo se za otpor i borbu za slobodu. U velikom broju prilika naši su se postupci podudarali sa formiranom međunarodnom pozicijom, borbom i ciljevima Vaše nacije. Nikada nismo želeli da odustanemo, da uzmaknemo, niti da nam drugi određuju za šta ćemo se mi opredeliti. Takvo stanovište bilo je veoma zahtevno, često i opasno, ali na kraju je nosilo olakšanje i bilo je zdravo za naš duh", navodi se u pismu.

Nikolić dodaje: "Imam na umu, između ostalog, Prvi svetski rat i Drugi svetski rat, u kojima su Srbi priložili najveću moguću žrtvu. U ova dva rata izgubili smo milione najmlađih, najpametnijih i najhrabrijih ljudi, što je za posledicu imalo radikalno smanjenje našeg stanovništva i izgleda za budućnost."

"Sve je to učinjeno u uverenju da su sloboda i dostojanstvo čoveka vrhunske vrednosti. Nikada nismo bili vešti u hladnom kalkulisanju naših uloga i namera, već smo se rukovodili osećanjima", istakao je srpski predsednik.

"Verujem da Vam je poznato da su se Srbi borili protiv Turaka, Austrougarskog carstva, Nemaca i potom njihovog Rajha. Suprotstavili smo se i mnogim drugima, čak i NATO-u 1999. godine, u veri da moramo braniti teritoriju Kosova i Metohije koja istorijski nama pripada", dodao je Nikolić u pismu, adresiranom na "Njeno veličanstvo, Kraljica Elizabeta Druga, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, London".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: