Grčki referendum podelio evropske političare

Dok se broje poslednji glasovi grčkog referenduma, sve je izvesnije da su Grci rekli "ne" kreditorima.Ta odluka Grka izazvala je različlite reakcije političara.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 05.07.2015.

21:14

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Liderka desničarskog Nacinalnog fronta Marin Le Pen pozdravila je rezultate grčkog referenduma.

"Ovo 'ne' grčkog naroda mora da otvori put za novi zdravi pristup", rekla je Le Pen, prenosi Rojters.

Evropske zemlje treba ovo da iskoriste da se okupe oko pregovaračkog stola, da se organizuju kako bi se sprečio raspad sistema jedinstvene valute, što je potrebno da bismo se vratili stvarnom rastu, zaposlenosti i smanjenju duga, dodala je ona.

Poslanička grupa socijaldemokrata u Evropskom parlamentu pozvala je na hitno ponovno otpočinjanje pregovora kreditora sa Grčkom.

"Od sutra bi trebalo ponovo da otvorimo pregovore. I to u novoj atmosferi solidarnosti i kooperacije", izjavio je šef Progresivne alijanse socijalista i demokrata Djani Pitela u Briselu, preneli su svetski mediji.

On je izrazio očekivanje da će se grčka vlada vratiti za pregovarački sto sa "novim, odgovornim stavom".

Prema njegovim rečima, vreme je i da pojedine zemlje članice EU i ministri prestanu da dopuštaju "da ih vode neprihvatljiva tvrdoglavost, samoživost i unutrašnjepoliticki motivi".

Socijalistička partija Francuske zvanično je saopštila da je ishod grčkog referenduma "glas protiv stroge štednje, koja je uništila rast i mnoge Grke gurnula u bedu", a ne glas protiv EU.

Prema oceni te partije, sada je potrebno odmah započeti pregovore o "sveobuhvatnom sporazumu koji će Grčku ponovo uvesti u rast i zemlji omogućiti da ispuni svoje obaveze".

U tom kontekstu potrebno je, prema oceni francuskih socijalista, tretirati i pitanje grčkih dugova.

Lider radikalne levice u Španiji Podemos Pablo Iglesijas pozdravio je večeras rezultate referenduma koji ukazuju da je većina Grka odbila predlog međunarodnih kreditora, poručivši da je "demokratija pobedila".

"Danas je u Grčkoj pobedila demokratija", napisao je na svom Tviter nalogu Iglesijas, koji važi za bliskog saveznika grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Nekoliko meseci pred parlamentarne izbore u Španiji, Podemos, koji se poput grčke Sirize protivi restriktivnim merama štednje, ima sve veću podršku birača, sudeći po najnovijim anketama.

Zamenik Angele Merkel u Hrišćansko-demokratskoj uniji, Julija Klekner, oštro je reagovala povodom grčkog referendumskog "ne" predlogu medunarodnih kreditora, dok je iz tabora Levice stav Grka pozdravljen kao pobeda demokratije u Evropi.

Klekner je upozorila da Evropska unija nije savez u kome će jedni individualno određivati pravila igra, a drugi plaćati.

"Grci su se po drugi put borili protiv katastrofalne politike smanjenja socijalnih davanja i privrednog pustošenja", rekao je Bernd Riksinger, šef opozicione Levice, partije nastale spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG -stranke.

"Vi ste rekli "ne" daljoj energičnoj politici štednje i "ne" pogrešom leku koji čini čoveka još bolesnijim", rekao je Riksinger i dodao da rezultat referenduma daje legitimit stilu vođenja Sirize i šefa vlade Aleksisa Ciprasa.

"Pregovaračke vođe moraju sada odmah nazad za pregovarački sto, kako bi se demokratska volja grčkog naroda poštovala", rekao je Riksinger koji se nalazi na čelu Levice, partije popularne naročito među socijalno nižim slojevima Nemačke.

Oštre reakcije na račun Grka, stigle su, međutim, iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije, "sestrinske" partije kancelarkine Hrišćansko-demokratske unije, odakle je poručeno "Laku noć, Grčka - vi sada idete veoma teškim putem".

Generalni sekretar te stranke Andreas Šojer, kako prenose mediji, govorio o šefu vlade Aleksisu Ciprasu kao o "levičarskom ucenjivaču i onome koji laže narod".

Predsednik Nemačkog saveza da spoljnu i trgovinu na veliko Anton Berner smatra da je grčko "ne" merama EU i MMF, takođe, jedno "ne" i evru.

"Ja ne vidim kako bi sada Grčka dalje mogla da ostane u evro-zoni", rekao je je Berner, dok su ostali političari rezultat referenduma ocenili kao težak i naglasili da su sada loše šanse za dalji paket pomoći Grčkoj.

Nemački mediji naglašavaju da će Merkelova u ponedeljak posetiti Pariz i o Grčkoj razgovarati sa predsednikom Fransoa Olandom.

Ako se kao krajnji rezultat grčkog referenduma ispostavi odgovor "ne", onda za tu zemlju nema drugog izbora nego da napusti evrozonu, izjavila je večeras poljska premijerka Eva Kopač.

Kopač je rekla da ako se "ne" potvrdi kao pobedonosni odgovor, "put Grčke može biti samo jedan: napuštanje evrozone".

Poljska do sada nije prihvatila zajedničku evropsku valutu. Iako je ta zemlja obećala da će uvesti evro, ta stvar je vrlo nepopularna među Poljacima pa političari stalno odlažu bilo kakvu odluku po tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: