"Spremni smo i da napustimo pregovore"

Iran i SAD su ostvarili stvarni napredak po pitanju nuklearnog sporazuma, ali postoji nekoliko teških pitanja koja treba rešiti, kažeamerički državni sekretar.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

19:33

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Džon Keri je dodao da je Vašington spreman da, ukoliko do toga ne dođe, pregovore napusti.

"Mi smo, zapravo, ostvarili stvarni napredak, ali...još nismo tamo gde treba da budemo po nekoliko najtežih pitanja", rekao je Keri novinarima.

"Ukoliko ne budemo imali sporazum i postoji apsolutna beskompromisnost i nespremnost za pokretanje pitanja koja su za nas važna, predsednik (SAD Barak) Obama je uvek govorio da smo spremni da (pregovore) napustimo", dodao je Keri.

Keri je danas razgovarao sa šefom iranske diplomatije Džavadom Zarifom u bečkom hotelu "Pale Koburg", gde pregovori ulaze u deveti dan.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Početkom aprila, Iran i šest sila postigli su u Lozani dogovor o okvirnom sporazumu koji treba da bude finalizovan do kraja juna, a prema kome je Teheran u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamenu za suspenziju sankcija.

Tokom pregovora odlučeno je, međutim, da se rad na sporazumu produži do 7. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: