Pančevci bez panike, MiG probio zvučni zid

Vojni avion "MiG" je tokom redovnog uvežbavanja probio "zvučni zid" u blizini Pančeva, a karakterističan prasak odjeknuo je u tom gradu.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

16:07

Default images
foto: Beta/AP

Tokom redovne letačke aktivnosti došlo je, na bezbednoj visini do probijanja "zvučnog zida" i nema razloga za zabrinutost kod građana, rekao je portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Jovan Krivokapić.

Do probijanje "zvucnog zida", koji prati karakterističan prasak nalik eksploziji nastaje kada avion leti brže od zvuka.

To se postiže dostizanjem brzine od oko 1200 kilometara na čas, na nivou mora, ali i brzini od oko 1000 kilometara na čas na visini od 15 kilometara.

Prasak koji se čuje, kako je navedeno u stručnoj literaturi se pojavljje zbog naglog zgušnjavanja i razređivanja vazduha na mestu gde avion dostigne brzinu zvuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: