NATO traži od Nemačke više para

Generalni sekretar NATO je, povodom sve većeg broja kriznih žarišta, ukazao na previsoke izdatke i zatražio od vlade u Berlinu veća finansijska izdvajanja.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

11:45

Default images
Foto: Beta/AP

Stoltenberg je, povodom 60.godišnjice učešća Nemačke u NATO, podsetio vladu u Berlinu na cilj saveza da se izdaci za odbranu podignu na dva odsto unutrašnjeg bruto proizvoda, prenose nemački mediji danas, ukazujući da Nemačka u ovom momentu izdvaja za odbranu 1, 2 odsto.

Stoltenberg je za "Zidojče cajtung"` rekao da se on obraća svakom partneru NATO, ali da Nemačka, kao velika privredna sila, ima svoju težinu.

Amerikanci daju četiri odsto svog bruto unutrašnjeg proizvoda za odbranu, a u Evropi smo negde oko jednog procenta. To nije fer podela tereta, rekao je generalni sekretar NATO.

NATO je, naime, na svom samitu u Velsu lane doneo odluku da zemlje-članice u narednoj deceniji postignu cilj o izdvajanju dva procenta unutrašnjeg bruto proizvoda za odbranu, do sada samo pet, od 27 zemalja, članica saveza, izdvajaju toliko - Amerika, Velika Britanija, Grčka, Poljska i Estonija, ističu nemački mediji.

Nemačka, međutim, planira da svoj vojni budžet u naredne četiri godine podiže postepeno sa sadašnjih 32,97 na 35,01 milijardi evra, što je, kako prenose mediji, nedovoljno za NATO-ciljeve.

Nemačka danas obeležava 60. godina članstva u NATO.Nemačka je 6. maja 1955. godine postala 15. po redu član NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: