Makedonija očekuje osvetničke akcije u Kumanovu

Makedonska policija ima "operativna saznanja" da pristalice "kumanovske grupe" spremaju osvetničke napade u Makedoniji. Policija povećala mere bezbednosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2015.

17:03

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

"Imamo operativna saznanja i u vezi sa tim uputili smo naređenja da se podignu mere bezbednosti", rekao je portparol MUP-a Ivo Kotevski navodeći da planovi ove, neimenovane grupe, obuhvataju "otmice funkcionera MUP-a i napade na vitalne državne objekte", javlja agencija Meta, a prenosi RTS.

Makedonski bezbednosni izvori nisu mogli da procene koliko su pouzdane informacije na osnovu kojih je policija povećala nicu pripravnosti, ali su, od sukoba u Kumanovu pre mesec dana, brojne albanske formacije, putem interneta, najavljivale osvetu za smrt desetorice pripadnika "kumanovske grupe".

Upozorenje je usledilo svega nekoliko sati pošto je tužilaštvo u Skoplju najavilo da će proces protiv zarobljenih pripadnika "kumanovske grupe" početi na jesen, kao i da će biti optuženi za terorizam.

Ni mesec dana nakon sukoba u Kumanovu nije sasvim jasno kakve je motive imala grupa naoružanih Albanaca, koja se u tom gradu sukobila sa makedonskim snagama bezbednosti.

Sahrana nekih od njih, održana na Kosovu, poslužila je za paradiranje u uniformama Oslobodilačke nacionalne armije, koja je rasformirana Ohridskim sporazumom 2001. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

17 h

Podeli: