"Reč 'genocid' odložila Specijalni sud"

Dodatno razjašnjenje reči genocid, koja na zahtev nekih zemalja EU stoji u Nacrtu zakona, je razlog odlaganja skupštine o Specijalnom sudu, navodi Driton Lajci.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

11:46

Default images

Kosovo ima loše iskustvo sa međunarodnim sudovima, kao što je Unmikovo i EULEKS-ovo pravosuđe i zbog toga je zahtevalo da se razjasni kako će biti razmatrani svi slučajevi koji bi eventualno bili procesuirani, rekao je Savetnik ministra pravde u kosovskoj vladi Driton Lajci za TV Klan Kosova.

On je dodao da Kosovo teži ka tome da ima što manje optuženih.

Prema njegovim rečima, Kosovo ne želi da u sporazumu sa Holandijom bude ekstradicije optuženih nego da jedan deo Specijalnog suda bude i u Prištini.

Sednica Skupstine Kosova, na kojoj je trebalo da se razmatraju ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK-a, odložena je na zahtev Demokratske partije Kosova (DPK) zato što, kako je rečeno, poslanicima nije dostavljen materijal iz Brisela o Specijalnom sudu.

Prištinski mediji su danas pisali da je moguće odlaganje sednice parlamenta na kojoj se odlučuje o Specijalnom sudu zbog velikih pritisaka i istovremenog protesta bivših boraca OVK.

Za odlaganje sednice glasalo je 78 poslanika, dva su bila uzdrzana, a jedan poslanik je bio protiv.

Poslanica Skupstine Kosova iz redova Demokratske partije Kosova (DPK) Ganimete Musliu je rekla da je ta poslanička grupa zasedala jutros i da je njen stav oko Specijalnog suda jasan, a to je da su oni protiv njegovog formiranja.

Osim poslanika DPK koji su prošle godine bili protiv, a to su Ganimete Musliu, Nait Hasani i Fadil Demaku, postoje i drugi poslanici te stranke koji su protiv Specijalnog Suda, rekla je ona, ne želeći da saopšti njihova imena.

Musliu je za TV Klan Kosova da ta partija ne snosi odgovornost zašto danas nije bilo dokumentacije iz Brisela o Specijalnom sudu i da o tome treba da da odgovor Predsednistvo Skupstine Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: