S. Arabija: Jeste ID napala džamiju

Saudijska Arabija je povrdila da je pripadnik ID-a izveo samoubilački bombaški napad u jednoj šitskoj džamiji u petak u kome je poginula 21 osoba.

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

21:55

Default images

Time su potvrđene ranije tvrdnje te grupe koja je ranije objavila da je odgvorna za napad.

Ministarstvo unutrašnjih poslova identifikovalo je bombaša kao saudijskog državljanina Saleha bin Abdulrahmana al-Kašamija u saopštenju koje je u subotu prenela zvanična agencija SPA.

Al Kašami se nalazi na listi traženih osoba zbog aktivnog članstva u terorističkoj ćeliji povezanoj sa ID, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Laboratorijske analize pokazuju da je u bombaškom napadu korišćeno jedinjenje heksogen (RDX), koji se koristi u vojsci.

Napad na jedno selo u al-Kudihu u istočnoj oblasti Katif najsmrtonosniji je koji su ekstremisti izveli u Saudijskoj Arabiji od napada Al Kaide 2004. na objekat u kome su bili smešteni strani radnici, naveo je AP.

U saopštenju ID se navodi da novi ogranak ove grupe stoji iza napada, koji je izveo Saudijac poznat kao Abu Amer al-Nadždi.

Ekstremistička grupa, čije su aktivnosti uglavnom fokusirane na Irak i Siriju, upozorila je na nove "crne dane" za šiite u Saudijskoj Arabiji, članici koalicionih snaga predvođenih SAD, koje su od prošle godine počele s vazdušnim udarima na položaje ID.

Podsećamo, u napadu na džamiju poginulo je najmanje 30 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: