Šta rade ruski brodovi u Lamanšu?

Brodovi ruske ratne mornarice ušli su u vode Lamanša, ali nije jasno da li su tamo izveli vojnu vežbu ili će vežbe izvesti u severnom Atlantiku.

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2015.

10:51

Default images
Foto: Thinkstock

Britanski mediji su oko 11h objavili da je u Lamanšu ruska mornarica testirala protivvazdušnu odbranu, a zatim je istu informaciju, pozivajući se na ministarstvo odbrane, objavila ruska agencija Interfaks.

Kako je tada navedeno, ratni brodovi ruske Severne flote su nakon vežbe u Lamanšu krenuli ka severnom Atlantiku, gde će biti izvedene simulacije borbe protiv podmornica.

Međutim, ruski državni medij "Sputnjik" preneo je izjavu portparola Severne flote Vadima Serge, koji je rekao da "ta flota ne izvodi, niti planira bilo kakve vojne vežbe u Lamanšu".

"U Lamanšu ništa ne izvodimo. Brodovi sada prolaze kroz moreuz, a vojne vežbe će biti izvedene kasnije, u severnim rejonima Atlantika", rekao je Serga.

On je dodao da ove vojne vežbe nisu povezane sa velikim vežbama NATO-a na severu Škotske.

"To apsolutno nije povezano. Uvek se trudimo, kada idemo sa odredom brodova, da usputno izvedemo neku borbenu obuku, to je normalna praksa", izjavio je predstavnik Severne flote.

Britanski mediji su preneli da fregata HMS Argajl Kraljevske mornarice Velike Britanije "nadgleda kretanje ruskih brodova".

Iako nije neoubičajeno da ruski ratni brodovi prolaze kroz Lamanš, ovo je drugi put u poslednjih nekoliko meseci da je javljeno da ruska vojska u međunarodnim vodama izvodi vežbe.

Takve informacije objavljuju se u trenucima dodatne napetosti na severu Evrope zbog ruskih vojnih aktivnosti na nebu i vodi.

Prošlog novembra brodovi iz Severne flote su u Doverskom tesnacu "iskoristili pauzu zbog lošeg vremena" da izvedu seriju vežbi protiv podvodnih diverzija.

Nešto kasnije, britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su četiri ratna broda ruske vojske uz pratnju Britanske kraljevske mornarice sprovedena kroz Doverski tesnac i da su napustila britanske vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: