Piloti: Haos zbog propisa od 9/11

Okolnosti nesreće aviona “Džerman vingsa“ nisu iznenadile francuske pilote, koji osuđuju bezbednosne mere uvedene posle 11. septembra 2001. godine.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

13:55

Default images
ilustracija: Thinkstock

Otkad su američke vlasti nametnule nove mere bezbednosti kojima se ograničava pristup kokpitu, naročito blindirana vrata sa bezbednosnim šiframa, piloti strahuju da bi moglo da dođe do okolnosti u kakvim se u utorak srušio avion u francuskim Alpima, rekao je Patrik Mažison, pilot aviona A320 u "Er Fransu" i instruktor letenja.

Novi propisi su, objašnjava on, obrnuli logiku koja je važila od samih početaka vazduhoplovstva.

Pre 11. septembra 2001. godine, bezbednost putnika je imala prednost u odnosu na sigurnost aviona, ali su vrata i bezbednosni sistemi koji su u međuvremenu uvedeni to promenili, navodi on.

"Međunarodni savez sindikata pilota na redovnim linijama je tada osudio ovo obrtanje prioriteta", ističe Mažison.

Posle tragedije koja je zadesila avion "Džerman vingsa" koji se u utorak srušio dok je leteo na liniji Barselona-Dizeldorf sa 150 putnika i članova posade, od kojih niko nije preživeo, pri čemu se sumnja da je kopilot sa psihičkim problemima namerno srušio avion, možda se ispostavi da su piloti u pravu, piše "Mond".

Generalna uprava civilnog vazduhoplovstva podseća da su velike avionske nesreće u prošlosti često bile povod za izmenu propisa, ali napominje da će sve zavisiti od rezultata istrage koju sprovodi Biro za istrage i analize (BEA).

Mnogobrojne avio-kompanije i udruženja pilota su već zatražili da u kokpitu budu stalno prisutna po dva člana osoblja za vreme leta, što u praksi znači da, ako jedan od dva pilota mora da izađe iz kabine, mora ga zameniti stjuard ili stjuardesa, zaključuje "Mond".

U međuvremenu, vodeće udruženje francuskih pilota podnelo je tužbu zbog curenja informacija o istrazi o padu aviona, prenosi AP.

Gijom Šmid, predstavnik udruženja SNPL, rekao je danas da su piloti gnevni zbog toga što su informacije o dramatičnim poslednjim trenucima leta prenete u medijima pre nego što su tužioci i druge službe o tome obavešteni.

Šmid kaže da piloti razumeju da javnost želi da odmah bude informisana, ali osuđuju pritisak na istražitelje i upozoravaju da bi to moglo, zapravo, da zavara javnost.

Piloti su podneli tužbu zbog kršenja francuskog zakona o zadržavanju informacija o istrazi u tajnosti dok je istraga u toku.

U tužbi se ne navode imena počinilaca, što je uobičajeni metod u francuskom zakonu, koji prepušta istražiteljima da utvrde ko je kriv, zaključuje američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: