Ukrajina zvanično: Rusija - agresor

Ukrajinski parlament usvojio je izjavu kojom se Rusija definiše kao država agresor, što bi moglo da otvoriti put za posledice po međunarodnom pravu.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

16:43

Default images
Foto: Beta, AP

Poslanici ukrajinskog parlamenta takođe su pozvali na međunarodnu pomoć i jače sankcija prema Rusiji, prenela je agencija Rojters.

"Pravno priznanje (Rusije) kao države agresora povlači posledice koje su predviđene Rezolucijom UN 1974. i Poveljom UN", rekao je lider radikala Oleh Laško, koji je član vladajuće koalicije, uoči današnjeg glasanja u parlamentu.

Ukrajinski parlament je odlučio da definiše samoproglašene republike na istoku Ukrajine za "terorističke organizacije" i uputio apel međunarodnoj zajednici za dodatnom vojnom neoružanom pomoći i uvođenje jačih sankcija protiv Rusije.

Povodom tih stavova ukrajinskog parlamenta, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova rekao je da je reč o "apsolutno neodgovornoj izjavi i nepromišljenom aktu", čime se ometa napredak u traženju preko potrebnog kompromisa u Ukrajini, prenela je agencija Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: