Muslimani: Vreme tenzija i ludila

Vođe Francuskog muslimanskog saveta osudile su teroristički napad na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli Ebdo" u kome je ubijeno 12 osoba.

Izvor: B92

Sreda, 07.01.2015.

17:20

Default images
foto: Beta/AP

Izražavajući naoštrije osude, Muslimanski savet je ovaj stravični napad, u kome je ubijeno 10 novinara, među kojima glavni i odgovorni urednik i dvojica policajaca, nazvao varvarskim, prenosi AFP.

"Ova ekstremno varvarska akcija je ujedno i napad na demokratiju i slobodu štampe", navodi se u saopštenju Francuskog muslimanskog saveta.

Predsednik Saveta Dalil Boubaker posetiće mesto zločina, a Savet je pozvao muslimane da se čuvaju ekstremista i njihovih manipulacija.

"U ovom vremenu punom tenzija i ludila terorističkih grupa koje se lažno predstavljaju, navodno u ime islama, važno je da ne nasedate provokacijama i da čuvate vrednosti demokratije", poručio je muslimanima lider Francuskog muslimanskog saveta.

Ovaj Savet predstavlja muslimansku zajednicu u Francuskoj koja je najbrojnija u Evropi.

Napad na redakciju lista, nazivajući ga zastrašujućim kriminalnim aktom, osudila je i Unija francuske islamske organizacije (UOIF), organizacija bliska Muslimanskoj braći.

Glavni francuski rabin Haim Korsia izjavio je AFP-u da zemlja u ovom trenutku treba da pokaže nacionalno jedinstvo i da zajedničkim snagama brani slobodu, uključujući i slobodu izražavanja.

Napad na redakciju satiričnog lista "Šarli Ebdo", u centru Pariza, danas su izvršile tri maskirane osobe.

Advokat magazina Rišar Malka naveo je da su među 12 ubijenih glavni urednik Stefan Šarbonije, zvani Šarb, i još trojica karikaturista poznatih u celoj Francuskoj kao Kabi, Tinjus i Volinski.

Ubijena su i dvojica policajaca.

Šarbonije je, posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda 2012. godine, primio mnoštvo pretnji smrću i od tada je bio pod zaštitom policije.

AFP navodi da su mediji u Francuskoj od 1980. godine bili u više navrata meta napada, ali da nikad dosad nije bilo žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: