Premijer Mađarske gubi poverenje

Korupcionaški skandali i masovni protesti zbog kontroverznog poreza na Internet doveli su do pada podrške partiji Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

00:47

Default images

Samo 26 anketiranih je reklo da bi glasalo za Orbanovu partiju, u odnosu na 38 odsto, prošlog meseca, pokazuje istraživanje instituta Medijan.

Ovo je najveći pad rejtinga jedne stranke u Mađarskoj od pada komunizma 1990, preneo je AFP.

Masovni ulični protesti zbog predloženog poreza na Internet u oktobru, od čega je Orban kasnije odustao, kao i diplomatski spor sa SAD zbog optužni za korupciju, stoje iza pada podrške, naveo je Medijan.

"O korupciji se nikad nije tako otvoreno razgovaralo i mladi ljudi, nekada stena podrške za Fides, tako su ljuti da su naposletku izašli na ulice u velikom broju", rekao je direktor Medijana Endre Han za francusku agenciju.

"Fides je pravio jednu grešku za drugom što je neobično, to je kao negativni vrtlog u ovom trenutku", dodao je Han.

Orbanova partija je ponovo izabrana u aprilu sa dvotrećinskom većinom, dovoljnom za izmenu ustava Mađarske, a pobedu je odnela i na izborima za Evropski parlament u maju i lokalnim izborima u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: