Utorak, 02.12.2014.

10:48

Pritvor zbog letaka protiv Roma

Viši sud odredio je pripadniku "Srbske akcije" Filipu Gajiću pritvor do 30 dana zbog letaka kojim se poziva na mržnju i netrpeljivost prema Romima.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Gajić se tereti da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Policija je danas privela pet osoba zbog osnovane sumnje da je štampala i rasturala letke kojima se pozivalo na nasilje nad Romima i na njihovo istrebljenje. U stanu privedenog Filipa Gajića (24) pronađeni su i oduzeti materijali, laptop i telefoni.

Pritvor je okrivljenom određen zbog postojanja opasnosti uticaja na svedoke, kao i zbog postojanja opasnosti da ponovi krivično delo.

Predstavnica MUP-a Biljana Popović Ivković je rekla da su u stanu F.G. pronađeni i leci i plakati u kojima se poziva na nasilje, govor mržnje i linč Roma, kao i leci protiv LGBT populacije, predizborni plakati protiv premijera Aleksandra Vučića i plakati podrške haškom optužniku Ratku Mladiću.

Biljana Popović Ivković rekla je da je policija osumnjičenom oduzela laptop, USB i mobilni telefon.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

"Policija preduzmima sve mere na rasvetljavanju svih okolnosti ovog slučaja, a u sklopu istrage već su obavljeni razgovori sa još četiri osobe od kojih su uzeta obaveštenja i dostavljena Tužilaštvu na dalji rad", rekla je Biljana Popović Ivković.

Osumnjičeni F.G. biće priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Inače, rasturanje letaka osuđeno je u javnosti, a reagovala je i zaštitnica ravnopravnosti Nevena Petrušić, koja je podnela krivičnu prijavu.

Antifašistička akcija iz Novog Sada je saopštila da je za rasturanje letaka odgovorna organizacija "Srbska akcija".

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović i Nacionalni savet romske nacionalne manjine kvalifikovali su ovaj čin kao govor mržnje, fašizam i ekstremizam.

U poštanskim sandučićima pojedinih građana tokom vikenda su se pojavili leci kojima se otvoreno poziva na istrebljenje i nasilje nad Romima, zbog čega je poverenica za zaštitu ravnopravnosti podnela krivičnu prijavu, a policija poručila da će zaštititi slobodu i bezbednost svih građana.

Poverenica Petrušić izjavila je da zabrinjava sadržina letka koji poziva na nasilje i mržnju prema Romima, kao i da su Romkinje i Romi diskriminisani u svim akspektima života u Srbiji. Evropska romska unija pozdravila je hapšenje pripadnika grupe "Srbska akcija" osumnjičenog za deljenje letaka u kojima se poziva na nasilje, govor mržnje i linč Roma.

"Pozdravljamo aktivnost MUP-a, sa uverenjem da se takve stvari vise neće doga]ati", piše u saopštenju.

Ombudsman osudio poziv na linč Roma

Zaštitnik građana Saša Janković pozdravio je aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova na otkrivanju odgovornih za nedavni slučaj govora mržnje i pozivanja na netrpeljivost prema Romima.

"Dok država deluje, čovek može da oseća samo stid kada vidi kako neki ljudi razmišljaju i šta pišu o našim sugrađanima Romima. To se u ovoj fazi mora sankcionisati, ali ponovo ističem značaj prevencije, posebno kroz jačanje obrazovnog sistema u kome teme ljudskih prava i drugi humanistički sadržaji očigledno nemaju dovoljno mesta", stoji u saopštenju zaštitnika građana.

Svima, a posebno mladim ljudima, potrebna je stvarna i dostupna alternativa mržnji, destrukciji i osećaju pripadnosti, koje im ekstremističke grupe danas nude na svakom koraku, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: