Sedam decenija od Batinske bitke

Polaganjem venaca u Dunav kod Bezdana i svečanom akademija u Somboru danas je obeležno 70 godina od Batinske bitke u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92

Utorak, 11.11.2014.

23:36

Default images

Venac je položio i i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakavši značaj obeležavanja ovog i sličnih događaja iz naše istorije za građenje nacionalnog duha i ponosa.

"Srbija se danas klanja senima poginulih u Drugom svetskom ratu, i sa poštovanjem se danas sećamo svih boraca koji su dali svoje živote za slobodu", rekao je Vasin, obajvljeno je na sajtu vojvođanske vlade.

On je napomenuo i da "nije dobro što palim borcima i Batinskoj bici odaje poštu svega nekoliko stotina okupljenih" istakvši da je "sedamdeset godina velik jubilej, a da na ovaj način negujemo patriotizam i rodoljublje".

"Ukoliko ne obeležavamo ovako važne istorijske događaje ili ih, pak, obeležavamo skromno, šaljemo lošu poruku mladim generacijama", rekao je Vasin.

On je istakao i da se "fašizam ponovo javlja" i "ponovo rađa i to u čitavoj Evropi" a da se "protiv njega možemo boriti tako što ćemo odavati počast i sećati se svih onih koji su se protiv fašizma borili u Drugom svetskom ratu".

"Ovde na Batini su ginuli pripadnici svih jugoslovenskih naroda i nacionalnih zajednica koje danas žive u Vojvodini", rekao je on

Prema njegovim rcecima, Vojvodina je "specifična i jedinstvena vrednost upravo zbog toga što ovde jedni sa drugima žive pripadnici 26 nacionalnih zajednica".

"To je razlog zbog čega Vojvodinu treba čuvati kao ponos Srbije," rekao je Vasin.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici ambasada Ukrajine i Ruske Federacije, predstavnici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, narodni poslanici, predstavnici SUBNOR, pripadnici Vojske Srbije i policije

Batinska bitka je vođena između 11. i 19. novembra 1944, između jedinica NOVJ i Crvene armije sa jedne i jedinica Vermahta i njihovih saveznika sa druge strane

Jedinice NOVJ su imale za zadatak da oslobode Baranju, a sovjetska armija da uspostavi mostobran za prelazak svojih tenkovskih jedinica na desnu stranu Dunava, kako bi se lakše zauzela Mađarska.

Sa druge strane, Nemci su se nastojali da omoguće povlačenje nemačkih i kvinsliških jedinica preko teritorija Hrvatske i Slovenije u Austriju.

Batinska bitka se okončala pobedom jedinica NOVJ i Crvene armije a na mestu bitke, na obali Dunava nalazi se memorijalni kompleks – spomen muzej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: