Crna Gora: Dan parlamentarizma

U Crnoj Gori danas se obeležava dan parlamentarizma, jer je 31. oktobra 1906. godine prvi put konstituisan državni parlament, sa izabranim predstavnicima.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

10:17

Default images

Konstituisanju parlamenta prethodilo je usvajanje prvog Ustava Crne Gore, godinu dana ranije, čime je Crna Gora postala ustavna monarhija, mada i dalje sa presudnim uticajem knjaza, a kasnije kralja Nikole Petrovića.

Parlament nije konstituisan na osnovu izborne utakmice političkih stranaka, jer ih Crnoj Gori tada nije ni bilo.

Dve političke struje su oformljene tek u samom parlamentu, pošto se prvo izdvojila jedna grupa poslanika koja se opoziciono odnosila prema vladavini kralja Nikole.

Ta grupa poslanika je osnovala prvu partiju, Narodnu stranku, poznatiju kao "klubaši" (po Klubu Narodne stranke). Vladajuća poslanička većina je nakon toga osnovala Pravu narodnu stranku, poznatu kao "pravaši".

Narodna skupština knjaževine/kraljevine Crne Gore prestala je da postoji u Prvom svetskom ratu, a parlamentarizam u Crnoj Gori je obnovljen tek nakon Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: