Preminuo Radmilo Bogdanović

Nekadašnji visoki državni funkcioner i ministar unutrašnjih poslova Radmilo Bogdanović preminuo je u 80. godini.

Izvor: B92

Nedelja, 26.10.2014.

11:15

Default images

Ovo je danas agenciji Beta potvrdio Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine.

"Srbija i Jagodina mogu da se ponose takvim čovekom, nije se obrukao ni na jednoj funkciji koju je obavljao. Siguran sam da će i Srbija i Jagodina i selo Končarevo u kojem smo obojica rodjeni pamtiti Radmila Bogdanovića samo po dobrim delima", rekao je Beti Marković.

Radmilo Bogdanović rođen je 7. oktobra 1934. godine u Končarevu kod Jagodine.

Bio je visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, ministar unutrašnjih poslova u vreme velikih antivladinih demonstracija 1991. godine, kada je i podneo ostavku.

Završio je Filozofski fakultet.

Bio je član Saveza komunista (SK) Jugoslavije od 1952. godine. U periodu od 1952. do 1961. radio je kao učitelj u Vramovcu i nastavnik u Bagrdanu blizu Jagodine, a nakon toga do 1966. bio je predsednik OK ŠO Jagodina i organizacioni sekretar OK SK Jagodina.

Na mesto načelnika Sekretarijata unutrašnjih poslova Jagodina došao je 1966. i ostao dva mandata do izbora za predsednika Skupštine opštine Jagodina 1974. godine. Ovu dužnost obavljao je do 1981. godine.

Načelnik uprave u Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova Srbije bio je od 1981. do 1983. godine, a potom tri godine zamenik Republičkog sekretara za narodnu odbranu Srbije.

Od maja 1986. bio je član Izvršnog veća Skupštine Srbije u četvorogodišnjem mandatu i republički sekretar za unutrašnje poslove.

Februara 1991. godine izabran je za sekretara za unutrašnje poslove Republike Srbije. Na toj dužnosti ostao do l. juna te godine, kada je pod pritiskom javnosti podneo ostavku.

Nakon toga bio je predsednik Odbora za veze sa Srbima van Srbije, a od 3. februara 1993. godine potpredsednik Veća republika Skupštine Savezne Republike Jugoslavije i predsednik Odbora za bezbednost u Skupštini SRJ.

Bio je na spisku ličnosti iz okruzenja predsednika SRJ Slobodana Miloševića kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije.

Odlikovan je ordenom rada sa srebrnim vencem i ordenom zasluga za narod sa srebrnim znacima.

Živeo je u Beogradu kao penzioner. Umro je 25. oktobra 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: