Mogu li SAD da zaustave ebolu?

Američki medicinski zvaničnici, saopštili su da još ne znaju kako je došlo do toga da se dve medicinske sestre zaraze ebolom od pacijenta kog su lečile.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

20:52

Default images

U međuvremenu poslanici sve više kritikuju vlast i postavljaju pitanje da li su SAD spremne da zaustave širenje smrtonosnog virusa na svojoj teritoriji.

Vest da je Nina Fam, prva medicinska sestra koja se u SAD zarazila ebolom lečivši pacijenta preminulog od te bolesti, putovala avionom dan pre nego što su se kod nje pojavili simptomi, uzburkala je javnost i pokrenula sumnju da se Amerika na pravi način suočava s epidemijom.

Ona je smeštena u Nacionalni insitut za zdravstvo u blizini Vašingtona, dok se druga bolničarka, Amber Džoj Vilson, koja se takođe zarazila ebolom brinući se o svešteniku Tomasu Dankanu, preminulom prošle sedmice u Dalasu od smrtonosnog virusa, nalazi u bolnici u Atlanti.

Dankan je umro 8. oktobra, a bolnica je u nedelju objavila da je jedna od sestara koje su se brinule o njemu, Nina Fam, zaražena virusom ebole.

Predsednik SAD Barak Obama, pozvao je juče lidere zapadnih zemalja da se više angažuju u borbi protiv epidemije ebole, saopštila je Bela kuća.

Obama je, na video-konferenciji, pozvao lidere Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije da pokažu više posvećenosti u globalnoj borbi u zaustavljanju epidemije smrtonosnog virusa, od kojeg je do sada umrlo oko 4.500 ljudi, rekao je novinarima portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Ranije je Savet bezbednosti UN upozorio da ebola predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost i apelovao na sve države članice UN i humanitarne organizacije da "ubrzaju i značajno povećaju resurse" za borbu protiv ebole, uključujući novčane donacije.

Ovo je prvi put da su UN osnovale misiju za odgovor na neku zdravstvenu krizu u svetu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su do sada od ebole umrle 4.493 osobe, dok je u sedam zemalja registrovano ukupno 8.997 slučajeva zaraze tom bolešću.

Ova epidemija ebole koja je izbila u Zapadnoj Africi do sada je najgora u istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: