Islamisti odsekli glavu Francuzu

Alžirski džihadisti povezani s Islamskom državom odsekli su glavu francuskom taocu koga su oteli u Alžiru, a video-snimak pogubljenja postavili na internet.

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2014.

18:25

Default images

Grupa koja sebe naziva Džund al-Kilafah otela je u nedelju planinskog vodiča Erve Gurdela (55) iz Nice i zapretila da će ga ubiti ukoliko u roku od 24 sata Francuska ne okonča vazdušne napade na borce Islamske države u Iraku, dok je Pariz poručio da neće ustuknuti, prenele su agencije.

Američka obaveštajna grupa SITE saopštila je putem Tvitera da je ta grupa, čiji naziv u prevodu znači "vojnici kalifata", danas objavila video-snimak Gurdelovog smaknuća.

Ta grupa, povezana s militantnim aktivistima ID u Iraku i Siriji, u ponedeljak je objavila video-snimak u kojem je preuzela odgovornost za otmicu francuskog taoca i prikazala muškarca koji se predstavio kao Gurdel, turista iz Nice.

Ni francuska ni alžirska vlada za sada nisu dale nikakav komentar.

Oland: Francuska ne odstupa od borbe protiv ID

Francuski predsednik Fransoa Oland osudio je danas "okrutno i kukavičko" ubistvo francuskog taoca, koga su u Alžiru oteli džihadisti povezani sa grupom Islamska država, i poručio da Francuska neće odstupiti od borbe protiv islamista u Iraku.

"Naš sunarodnik je ubijen", rekao je Oland novinarima na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku i naveo da će sutra sazvati specijalni bezbednosni sastanak u Jelisejskoj palati o najnovijim dogadjajima, prenele su agencije.

"Ova agresija samo jača moju rešenost da se suočim sa džihadističkom pretnjom", istakao je francuski šef države i zaključio: "Počinioci ovog gnusnog zločina moraju biti kažnjeni", navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: