Vojska u poplavljenim opštinama

Najteža situacija u opštini Majdanpek je u selu Boljetin, gde je poplavljeno šezdesetak objekata, a stanovništvu je najpotrebnija voda za piće i hrana.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

08:42

Default images

Lokalni vodovod i dalje ne funkcioniše, struje ima, a putni pravac od tog mesta do Majdanpeka je prohodan za saobraćaj.

"Novih problema zbog poplava nema, a najteža situacija je u Boljetinu, gde su voda i mulj ušli u šezdesetak objekata", rekao je Tanjugu sekretar privremenog Opštinskog veća Dejan Škorić.

On je naveo da tek sledi čišćenje dvorišta i kuća od mulja i vode, kao i dezinfekcija objekata, a da je meštanima tog sela trenutno najpotrebnija voda za piće i hrana.

Škorić je naveo i da je na području zaseoka Oraškovica u pravcu Donjeg Milanovca, zbog kiša došlo do pojave potencijalnih klizišta na dve lokacije, ali da objekti nisu ugroženi.
Foto: Tanjug
Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da će danas biti uključene snažnije pumpe za ispumpavanje vode u naselju Grabovac,
kod Kladova na istoku Srbije, koje je pogođeno nedavnim poplavama.

"Danas će se pumpe većeg kapaciteta uključiti u akciji pražnjenja 'jezera' koje se tamo napravilo", kazao je Marić za agenciju Beta.

Jezero u Grabovici ima više od tri miliona kubika vode.

“Treba što brže da ispumpamo vodu i omogućimo građanima normalno kretanje, jer je put Negotin—Kladovo u prekidu na nekoliko mesta. Cilj nam je da barem to učinimo do sela koja su odsečena", izjavio je Tanjugu Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije

Prema rečima Predraga Marića, stanje u ugroženim područjima je bolje nego prethodnih dana, a Vojska Srbije se uključila s mehanizacijom i ljudstvom kako bi pomogla čišćenje onoga što je voda nanela u Tekiji i Grabovcu.

Na području Tekije, na koju se pre tri dana bukvalno obrušio deo brda i to mesta preplavio muljem i kamenjem, situacija je i dalje izuzetno teška.

Marić je rekao da nema potrebe za evakuacijom ljudi i da je sada "fokus na mehanizaciji i snabdevanju stanovništva vodom i hranom u onim mestima i selima gde je još uvek nemoguće doći suvozemnim putem".

Putni pravac Brza Palanka – Kladovo i dalje je neprohodan zbog oštećenja mosta.

U naredna dva do tri dana Vojska će postaviti pontonski most u selu Grabovici, kako bi put Kladovo–Negotin bio povezan.

Putni pravac od Tekija do Kladova, koji je bio u prekidu zbog klizišta probijen je i danas je prohodan.

Predrag Marić je rekao i da se prema najavama nadležnih od nedelje očekuju nove padavine i da će Sektor za vanredne situacije učiniti sve kako bi spremno dočekao početak naredne sedmice.

Kako je juče izgledala Grabovica, mesto koje je dva dana bilo pod vodom, pogledajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: