Opet odložena rehabilitacija Draže

Nastavak procesa za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića opet je odložen i to na neodređeno vreme.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

12:43

Default images

Proces u Višem sudu u Beogradu ponovo je odložen zbog promene članova sudskog veća.

Novi predsednik sudskog veća sudija Aleksandar Trešnjev najavio je da će sledeće ročište biti zakazano u roku od dva meseca pisanim putem.

Prethodni predsednik veća Aleksandar Ivanović izabran je za sudiju višeg suda, pa više nije u njegovoj nadležnosti da vodi ovaj postupak.

Današnje ročište svejedno bi bilo odloženo zbog štrajka advokata, jer je jedan od punomoćnika predlagača rehabilitacije advokat Zoran Živanović zamolio odlaganje.

Sud je usvojio tu molbu, iako predlagači imaju još jednog punomoćnika profesora Pravnog fakulteta u Beogradu i savetnika predsednika Republike Olivera Antića.

Današnjem ročištu prisustvovao je i zamenik višeg javnog tužioca Zoran Đošić, kome je sud u junu dozvolio da prati tok postupka u javnom interesu.

Ovaj višegodišnji proces je u završnoj fazi, pa bi na narednom ročištu moglo da se očekuje zaključenje rasprave, a potom i odluka o zahtevu za rehabilitaciju Mihailovića.

Punomoćnik predlagača rehabilitacije Antić najavio je danas da će njegova završna reč trajati minimum dva sata.

Zahtevom za rehabilitaciju se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.

Rehabilitaciju je zatražio njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, s Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Predlagači zahteva tvrde da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja.

On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

Nakon dva dana od izricanja sporne presude komunističkog režima, streljan je u Beogradu. Posebna komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je streljan, jer se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju.

Mihailović nema grobno mesto.

U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu prošle godine, kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma streljan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: