Levica pobeđuje u Švedskoj

Švedski opozicioni blok levog centra osvojio je, prema prvim podacima, najviše glasova na danas održanim parlamentarnim izborima - oko 44,8 odsto.

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2014.

21:36

Default images

Ipak, na osnovu ovih rezultata - ostao je bez apsolutne većine.

Blok predvođen socijaldemokratama, u koji ulaze i stranka Zelenih, Levičarska partija i Feministička inicijativa, osvojio je 44,8 odsto glasova, a njemu suprotstavljenoj alijansi desnog centra, koja je na vlasti bila poslednjih osam godina, pripalo je 39,7 odsto glasova, objavio je švedski javni servis SVT.

Antiimigraciona stranka Švedske demokrate osvojila je 10,5 odsto glasova, prenose agencije.

Opozicioni blok mogla bi da ojača stranka Feministička inicijativa, kojoj je pripalo 4 odsto glasova, taman dovoljno za ulazak u parlament.

Uoči današnjih izbora, analitičari su ocenili da švedskoj političkoj sceni predstoji velika promena, najveća tokom protekle decenije, jer švedske socijaldemokrate imaju šansu da povrate vlast u zemlji, a kao favorit za budućeg premijera pomenut je Stefan Lefven, lider socijaldemokrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: