Četvrtak, 04.09.2014.

15:12

Porošenko proglašava mir u petak

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je u Velsu da će u petak u 11 časova po srednjoevropskom vremenu proglasiti primirje u istočnom delu države.

Izvor: B92, Beta

Default images

Jedini uslov za to je da se najavljeni sastanak Kontakt-grupe u Minsku radi pronalaženja rešenja za sukobe održi u petak.

Porošenko je odluku objavio u Njuportu u Velsu, gde se održava samit NATO, nakon što je razgovarao s vodećim liderima sveta Barakom Obamom, Dejvidom Kameronom, Angelom Merkel, Fransoa Olandom i prvim čovekom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom.

"U Minsku treba da bude potpisan dokument koji predvidja etape za sprovodjenje mirovnog plana za Ukrajinu. Ključna odredba plana je prekid vatre", izjavio je Porošenko.

Kako je preneo sajt Russia Today Porošenko je rekao da će vladinim trupama na jugoistoku zemlje naložiti obustavu vatre ako se u Minsku održi sastanak predstavnika Ukrajine, Rusije i OEBS kao što je planirano.

"Ako se sastanak u Minsku održi, pozvaću generalštab da uspostavi bilateralni prekid vatre i nadamo se da će primena mirovnog plana početi sutra", rekao je Porošenko u Velsu.

Njegova najava otvara put za primenu mirovnog plana od sedam tačaka koji je sukobljenim stranama juce predložio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kontakt grupa za Ukrajinu, sastavljena od predstavnika Kijeva, Moskve i OEBS-a treba da se sutra u Minsku sastane sa proruskim pobunjenicima.

Lideri proruskih separatista iz istočne Ukrajine spremni su da narede prekid vatre.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama koje dolaze iz istočne Ukrajine, kod Marijupolja, grada na Azovskom moru, vode se velike borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.

Izveštači s mesta zbivanja su objavili fotografiju oklopnog vozila u plamenu, za koje tvrde da pripada ukrajinskoj vojsci i da su ga uništile proruske snage.

S druge strane, pojavile su se i informacije o tome da ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo bombarduje položaje ruske vojske nedaleko od Marijupolja. Takođe se navodi da je položaje ruske vojske ukrajinska snaga doznala špijunskim aktivnostima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i Porošenko juče su u telefonskom razgovoru razmenili mišljenja o stanju u Ukrajini, a zvanični Kijev je čak objavio da su dogovorili uslove primirja.

Kremlj je to demantovao, a potom je usledilo i ukrajinsko odbijanje Putinovog predloga o primirju koji sadrži sedam tačaka. Predsednik Rusije je juče naveo i da odgovor o primirju očekuje do petka, što je ubrzo ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk odbio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: